Trafilerie Mazzoleni administration centre brings a renewed facade and urban edge to Bergamo industrial complex

Trafilerie Mazzoleni administration centre brings a renewed facade and urban edge to Bergamo industrial complex

17 Jan 2023 News

In Bergamo, this compact and refined administrative building by Studio Capitanio Architetti for Italian steel fabricator Trafilerie Mazzoleni features clean forms, changing textures, and a striking alteration of dark and light tones. The building, which is located on the perimeter of a vast industrial complex undergoing a regeneration process, brings a renewed façade to the perimeter of the property that reaches out to dialogue with the city.

photo_credit Stefano Tacchinardi
Stefano Tacchinardi

The architectural design reinterprets the long and narrow shape of the original disused warehouse on the property. Its volume takes on a pure form, without eaves, in line with the contemporary archetype of a factory. At the same time, an exuberant outer surface suggests constant movement with changing shadows and weaving buttons that reflect the active energy inside the manufacturing plant.

photo_credit Stefano Tacchinardi
Stefano Tacchinardi

Developed over two levels containing two 500-square-meter units, the building was constructed with a prefabricated system to reduce construction time. In addition, the cladding of prefabricated steel cassettes were installed for the first time in Italy.

photo_credit Stefano Tacchinardi
Stefano Tacchinardi

The modular metal structure, with a regular frame, informs the façade. White, textured, reinforced concrete panels alternate with burnished window frames, adding rhythm and interest to the façade. The panels were made using customized matrixes. Their smooth, acid-etched, and textured surfaces subtly shift and change in appearance in response to the position of the sun. The prefabricated steel cassettes used alongside this were installed for the first time in Italy. 

photo_credit Stefano Tacchinardi
Stefano Tacchinardi

Alternating with the façade panels, doors, and window frames are finished with trapezoidal corrugated sheathing that assists in compensating the internal difference in the level of the floor slab and the covering. The narrow front of the building is completely glazed, with protection from a burnished lath. A full-length frame for the entrance sets it apart as a dominant portal. 
Inside, the office interiors are deliberately left exposed, lending an industrial yet welcoming feel, while the colour scheme is a sharp alteration of the white finish against the dark colour of the floors and windows and a feature iron staircase in green.

photo_credit Stefano Tacchinardi
Stefano Tacchinardi
Related Content
Latest News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More

Featured Products
Featured Projects