Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

14 May 2022 News

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing holiday home offered phenomenal views and as an extra asset, a beautiful weeping willow. The home’s subsequent renovation and extension, undertaken by Objekt Architecten, further provides an ecological house where residents can live and work in a beautiful, green setting.

Bert Vereecke

Throughout the project, the existing structure which dates back to 1904, was maintained as much as possible. A traditional Flemish rear extension was replaced by a new volume clad with black tiles, applied to both the façade and the roof.  On the outside, the windows were given an aluminum finish in a deep black colour to match while on the inside, windows are given a wooden finish, which in turn matches the clay plaster. The exterior joinery, installed by Mondian from Zonhove, is made in Austria.

Bert Vereecke

The new extension incorporates four bedrooms, a studio for the owner who is a professional ceramist, and an open plan kitchen that connects to the garden. 

Bert Vereecke

A healthy indoor environment with the use of ecological materials was an important requirement for the clients. From the many bio-ecological material possibilities investigated, the clients selected hemp-lime as insulation material in the walls and cellulose flakes as roof insulation. Inside, walls are finished with loam plaster and, in the bathroom areas, a water-repellent lime plaster called tadelakt, was selected. 

Bert Vereecke

In terms of energy efficiency, the home was upgraded to include triple glazing, a heat pump with a borehole heat exchanger, and a type D ventilation system with heat recovery to ensure maximum climate efficiency. 

Bert Vereecke

The landscape strategy further takes an ecological approach with parking spaces, for example, finished with a gravel lawn and a bee-friendly front garden along with a site that will be kept natural and evolve together with the family.

Related Content
Latest News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More

Featured Products
Featured Projects