RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
Charles Bouchaïb

RAUM voltooit de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een gemeenschappelijk zwembad

1 mrt. 2024  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin

Het Franse architectenbureau RAUM architectes heeft de zorgvuldige renovatie en uitbreiding van een gemeenschappelijk zwembad voltooid in Saint-Méen-le-Grand, een stad in Bretagne, Frankrijk. Het ontwerp van de studio verenigt oud en nieuw tot een eenheid.

photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb
photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb

Het zwembad is gebouwd in 1994 en is vervolgens meerdere keren gerenoveerd en uitgebreid - in 2008, 2013 en 2015. De oorspronkelijke architectuur bestaat uit gemetselde gevels, een houten frame en een dak van leisteen: "Het neemt niet echt afstand van de dominante lokale bouwmethode door zich te doen gelden als een voorstedelijke constructie," zegt RAUM. De opeenvolgende uitbreidingen van het zwembad weken niet af van de meer alledaagse, huiselijke architectuur van de structuur en leverden resultaten op die "van lage kwaliteit en in slechte staat waren", aldus de studio. Het zwembadgebouw was erg vervallen en de vorm stond haaks op de nabijgelegen historische abdij van Saint-Méen-le-Grand.

photo_credit Raum
Raum
photo_credit Raum
Raum

Hedendaagse architectuurprojecten, met name projecten die prioriteit geven aan de renovatie van een gebouw, vereisen een zorgvuldig beheer van middelen, waarbij de bovenbouw van een gebouw waar mogelijk behouden blijft. Vanuit het perspectief van het RAUM omvat dit een vorm van hedendaagse architectuur die de verschillende vormen van het bestaande gebouw integreert met nieuwe toevoegingen. Het gaat er ook om de topografie van de locatie te verbeteren door binnenruimtes met het landschap te verbinden. De zwembaduitbreiding kijkt uit over de sportvelden van Saint-Méen-le-Grand die ten zuidwesten liggen.

photo_credit Raum
Raum
photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb

Het gemeenschappelijke zwembad bestaat nu uit een reeks constructies die bekleed zijn met thermisch geïsoleerde zwarte Douglas latten uit Frankrijk. De geveldaken zijn bedekt met leistenen dakpannen - het leisteen op de bestaande daken werd volledig gereviseerd en schoongemaakt; de leistenen dakpannen op de nieuwe daken werden op hun plaats bevestigd met zwarte roestvrijstalen haken. Om het minimale uiterlijk van het exterieur compleet te maken, zijn de goten vrijwel onzichtbaar met troggen die in de daken zijn geïntegreerd.

photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb
photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb

De faciliteit wordt betreden via de noordwestelijke gevel en achter de receptie liggen drie zwembaden: een recreatiebad, peuterbad en sportbad. Een kleine theesalon en een kantoor werden afgebroken en vervangen door het peuterbad. De dakbalken boven het gerenoveerde oude recreatiebad blijven zichtbaar. Ze waren vóór de renovatie groen geschilderd en zijn nu wit afgewerkt. RAUM heeft overal in deze ruimte gebruik gemaakt van wit, inclusief witte akoestische panelen van houtwol en tegels, wat een rustige en serene achtergrond creëert. De kleedkamers van het zwembad zijn volledig gerenoveerd.

photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb
photo_credit Raum
Raum

(Above: 1. Offices; 2. Entrance; 3. Changing rooms; 4. Leisure pool; 5. Solarium; 6. Paddling pool; 7. Sports pool; 8. Storage.)

photo_credit Raum
Raum
photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb

Een nieuw 25-meter (82-feet) sportzwembad aan de oostkant heeft een volledig glazen gevel met uitzicht op de sportvelden. Boven het zwembad is het dubbel hellende plafond bekleed met onbehandelde houten latten, wat een strakke, eigentijdse afwerking oplevert. De uitbreiding bestaat uit een gelijmd gelamineerd houten frame (glulam) met een grote overspanning dat is opgebouwd uit dubbele vakwerkspanten. Het verlaagde plafond verbergt deze structuur en de technische installaties. De nieuwe uitbreiding staat op een betonnen voet, geïntegreerd in de helling van het terrein.

photo_credit DESCHAMPS
DESCHAMPS
photo_credit Raum
Raum
photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb
photo_credit Charles Bouchaïb
Charles Bouchaïb

Surface area: 1,338 square meters (14,402 square feet)

Renovatie en uitbreiding van een gemeenschappelijk zwembad