Benthem Crouwel Architects transforms Amsterdam office tower with an innovative wooden extension
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects

Benthem Crouwel Architects transformeert Amsterdamse kantoortoren met een innovatieve houten aanbouw

14 jun. 2024  •  Nieuws  •  Door Collin Anderson

District West in Sloterdijk, Amsterdam ondergaat momenteel een transformatieve herontwikkeling, waarbij een voormalig kantoorgebied wordt omgevormd tot een bruisend stadsdeel. Dit revitaliseringsproject, gelegen in de buurt van belangrijke verkeersknooppunten zoals snelwegen en treinstations, heeft als doel om meer dan 100.000 vierkante meter aan kantoren en voorzieningen te omvatten met een sterke nadruk op duurzaamheid.

Het initiatief omvat het opknappen van bestaande gebouwen en infrastructuur, het integreren van milieuvriendelijke kenmerken en het creëren van een omgeving voor gemengd gebruik met kantoren, voorzieningen en openbare ruimten. Terwijl het industriële erfgoed van het gebied behouden blijft, wordt het herontwikkeld met groene ruimtes en innovatieve architectuur. De wijk wordt gebouwd met slimme, modulaire ontwerpen en duurzame materialen zoals hout en zal ook uitnodigende openbare ruimtes hebben voor wandelingen en sociale bijeenkomsten.

Benthem Crouwel Architects bedacht het masterplan voor deze ambitieuze opknapbeurt en voltooide onlangs de eerste fase met DW02 Lighthouse, een renovatie van een 15.700 vierkante meter commerciële kantoorflat in het voormalige Telegraafcomplex. Dit vlaggenschipproject heroriënteerde het bestaande gebouw naar een centraal plein, introduceerde een uitbreiding van vier verdiepingen en een expansieve dubbelhoge entree.

photo_credit Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects
photo_credit Benthem Crouwel Architects
Benthem Crouwel Architects

De structuur heeft met name een houten geraamte, wat heldere, open kantoorruimten met veel natuurlijk licht bevordert. Het architectonische omhulsel van de uitbreiding maakt gebruik van een functioneel raster met verspringende terrassen, wat harmonieert met de industriële esthetiek van District West.

photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects

De nieuwe hoofdingang opent in een ruim atrium dat verlicht wordt door een sculpturale trap die toegang geeft tot de bovenste verdiepingen. Transparantie verbetert de ruimten door binnen- en buitenruimten visueel met elkaar te verbinden om interactie en dynamiek te bevorderen. Volgens de architecten draagt de aandacht voor de detaillering van de houten elementen en verbindingen bij aan een flexibele werkomgeving van hoge kwaliteit.

photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects

De keuze voor een houten constructie onderstreept het streven naar duurzaamheid en duurzaamheid, waardoor de ecologische voetafdruk van het gebouw aanzienlijk wordt verkleind. Andere duurzame kenmerken zijn een volledig demonteerbare structuur met droge verbindingen voor hergebruik van onderdelen, vloeren van straatsteen in plaats van cementdekvloeren en een warmte-koudeopslagsysteem om de vraag naar energie te minimaliseren. SMART-ontworpen' kantoorvloeren passen de klimaatomstandigheden aan op basis van gebruikspatronen, terwijl uitgebreid groen op daken, terrassen en omliggende gebieden bedoeld is om de biodiversiteit, het welzijn van gebruikers en de klimaatbestendigheid te verbeteren.

photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
photo_credit Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects
Jannes Linders for Benthem Crouwel Architects