BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
Alex Shoots Buildings

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

18 jun. 2024  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin

Het Praagse BYRÓ architekti heeft een klein en eigentijds tuinpaviljoen met verkoolde houten bekleding voltooid in de Tsjechische hoofdstad. Het gezellige bouwwerk, dat deel uitmaakt van een tuinkolonie, geeft een compleet nieuw beeld van het alledaagse tuinhuisje.

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings
photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

BYRÓ architekti ontwierp het tuinpaviljoen voor klanten die een grote volgroeide tuin bezitten in het midden van Praag. Gebouwd op de fundamenten van een vervallen huisje, is het paviljoen een bijouwoning die een bescheiden ruimte biedt om te schuilen bij guur weer en om af en toe te overnachten in de warmere zomermaanden. Het paviljoen biedt ook ruimte voor planten in de wintermaanden en fungeert als een soort wintertuin.

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings
photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

Bij het plannen van de vorm en indeling van het paviljoen wilde BYRÓ architekti er graag voor zorgen dat de structuur zoveel mogelijk zou aansluiten bij de omringende tuin. "Uiteindelijk kwamen we op het idee van een vouwpaneel dat ervoor zorgt dat één kant van het huis helemaal open kan", legt de studio uit.

Hierdoor is het interieur direct verbonden met het buitenleven; het omarmt de tuin en creëert iets wat lijkt op een tuinloggia, wat BYRÓ architekti's architectonische inspiratie was voor het project. "In geopende toestand functioneert de polycarbonaatwand ook als een buitendak, waardoor de overdekte ruimte waar men kan verblijven tijdens regenachtig weer wordt uitgebreid," aldus de studio. "Het vouwmechanisme van het paneel bestaat uit staalkabels, katrollen en contragewichten, waardoor het voor één persoon eenvoudig is om de hele gevel te openen."

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings
photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

Het tuinpaviljoen is gebouwd op betonnen funderingen en neemt de plaats in van een oud houten huisje in een tuinkolonie vlakbij de rivier de Vltava in Praag (tuinkolonies zijn een populair tijdverdrijf in Tsjechië). Het nieuwe paviljoen maakt deel uit van een volgroeide tuin en staat naast kassen, prieeltjes en verschillende andere kleine huisjes die bij individuele percelen horen. "Deze huisjes lijken op elkaar: meestal donker en bijna zonder ramen, ze hebben een romantische imperfecte en onregelmatige kwaliteit," zegt BYRÓ architekti.

photo_credit BYRÓ architekti
BYRÓ architekti
photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

Het ontwerp van de studio voor het paviljoen is erop gericht om het karakter van de omgeving op een eigentijdse manier te integreren. Het gebouw heeft een asymmetrische structuur en een gevel van verkoold sparrenhout - een traditionele Japanse techniek die bekend staat als shou sugi ban, deze methode van houtconservering geeft het hout een uitzonderlijke sterkte en duurzaamheid en een esthetisch decoratieve afwerking.

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

BYRÓ architekti ontwierp het tuinpaviljoen als een houten constructie die gebruik maakt van een 2 x 4 constructiesysteem. Voor de wanden, het dak en de binnenbekleding is sparrenhout gebruikt. De achterste met hout beklede binnenmuur bevat een geïntegreerde boekenplank van vloer tot plafond en een ladder die naar een slaapzolder leidt; andere binnenmuren zijn bedekt met gips. De boekenplank en de bovenverdieping zijn gemaakt van vurenhouten latten, waardoor een gezellig interieur vol natuurlijk licht ontstaat; de benedenverdieping is bedekt met larikshout.

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings
photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

Een kleine set stalen treden biedt toegang tot het paviljoen. De lichtdoorlatende kwaliteit van het polycarbonaatpaneel zorgt ervoor dat de kleine binnenruimte zelfs in gesloten toestand niet krap aanvoelt: de ruimte meet 3 x 5 meter en de hoogte van het paviljoen is iets minder dan 5 meter.

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings
photo_credit BYRÓ architekti
BYRÓ architekti
photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings

Twee opklapbare deuren van verkoold vurenhout worden gebruikt om het polycarbonaatpaneel af te dekken, waardoor de voorgevel van het paviljoen wordt omsloten. Het gebouw is niet aangesloten op nutsvoorzieningen - een fotovoltaïsch paneel voorziet in de basisbehoefte aan elektriciteit en verlichting.

photo_credit Alex Shoots Buildings
Alex Shoots Buildings