Co Adaptive uses mass timber in the transformation of an adaptive reuse building
Naho Kubota

Co Adaptive gebruikt massief hout bij de transformatie van een gebouw voor aangepast hergebruik

2 nov. 2023  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin By {brand}"

Co Adaptive Architecture uit Brooklyn heeft een voormalige metaalgieterij uit 1902 getransformeerd tot de Mercury Store, een lichte ontwikkelings- en gemeenschapsruimte voor theaterartiesten. In dit vooruitstrevende aanpassingsproject werden hergebruikte elementen van het 1.180 vierkante meter grote gebouw met dubbel A-frame, hout en baksteen gebruikt om het interieur te renoveren en te openen. Hout is het belangrijkste materiaal van het project: oud longleaf pine hout werd gerestaureerd en hergebruikt en nieuwe invullingen in het gebouw werden gemaakt van kruislings gelamineerd hout (CLT). In tegenstelling tot koolstofrijke bouwmaterialen zoals beton en staal, vermindert CLT de koolstofuitstoot aanzienlijk.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

"Dit is het eerste project in New York City waarbij massahout wordt gebruikt om een gebouw voor hergebruik te transformeren", zegt Ruth Mandl, Co-Principal bij Co Adaptive. Het Mercury Store-gebouw, gelegen in het zich ontwikkelende Gowanus Canal district in Brooklyn (een voormalig vrachtvervoersknooppunt), heeft drie eerdere incarnaties gekend: als gieterij van de Royal Metal Furniture Company, als opslagplaats en magazijn, en als sterk gecompartimenteerde kunststudio en kantoorruimte. De Mercury Store nam Co Adaptive in de arm om "een ruimte te ontwerpen voor creatieve expressie door middel van de gevoelige transformatie van een eeuwenoud gebouw dat herinnert aan het verleden van de gemeenschap", aldus co-opdrachtgever Bobby Johnston.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

Om dit doel te bereiken, werkte Co Adaptive aan het herstel van het karakter van het zware houten gebouw. Massieve houten spanten werden blootgelegd en het dubbele A-frame werd versterkt. De studio opende het gecompartimenteerde interieur, waardoor een ruime, praktische en flexibele omgeving ontstond, ideaal voor theaterrepetities en voorstellingen. Bestaande ramen, dakramen en lichtkoepels werden vervangen of gerestaureerd, waardoor het gebouw overstroomd werd met natuurlijk licht.

Caption
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

De begane grond in de ene helft van het gebouw werd verwijderd, waardoor een dubbelhoge montageruimte ontstond voor theaterrepetities en voorstellingen. Enorme accordeondeuren van vloer tot plafond vouwen netjes opzij in het midden van deze ruimte en kunnen worden gebruikt om de ruimte in tweeën te delen wanneer dat nodig is. Als reactie op de laaggelegen locatie van het gebouw en het daaruit voortvloeiende overstromingsrisico werden demontabele, verende houten vloeren geïnstalleerd in de belangrijkste voorstellingsruimte, een ruimte die één verdieping onder de grond ligt. Het vloersysteem werd ontworpen in samenwerking met Hudson Scenic, een decorbedrijf van Broadway: "Het systeem kan worden gedemonteerd en verplaatst naar een hoger gelegen gebied door de afwerklaag op te tillen om toegang te krijgen tot een puzzel van verwijderbare panelen van 3 bij 3 meter", aldus Co Adaptive.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

In de andere helft van het gebouw zorgen nieuwe tribunes (trapsgewijs geplaatste zitbanken) voor een centrale circulatie- en ontmoetingszone, die de hoofdvergaderruimte en de breakout-ruimtes op de bovenste verdieping (met twee kleinere studio's en een administratieve ruimte) met elkaar verbindt. "Hier verving een nieuwe CLT-vloerstructuur met Glulam kolommen en liggers de bestaande balken en ondervloer, waardoor grote kolomoverspanningen, een open lay-out en de bestaande zware houten spanten ongewijzigd en zichtbaar bleven", legt Co Adaptive uit. De verwijderde houten balken werden hergebruikt als leuningpalen die de tribunes omlijsten. Een hergebruikte oranje metalen deur hangt aan een nieuwe rails die de administratieve kantoren scheidt van de hoofdingang en de circulatieruimte. Bovendien baden twee nieuwe dakramen de ruimte in natuurlijk licht.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

In overeenstemming met de industriële omgeving is het gebouw van de Mercury Store bekleed met aluminium. Isolatie aan de buitenkant zorgde ervoor dat de ruwe rand van het interieur behouden bleef. Het blootleggen van de originele bakstenen muren, houten spanten en dakbalken, rijk aan decennia oude patina, verminderde de behoefte aan extra afwerkingen zoals gipsplaat en verf - "we hebben zelfs de spuitverfaantekeningen op de blootliggende bakstenen muren intact gelaten," zegt Mandl.

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit CO Adaptive Architecture
CO Adaptive Architecture
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota

Het koolstofarme ontwerp van het project is het resultaat van drie ingrepen door Co Adaptive: Ten eerste de renovatie en het hergebruik van het bestaande gebouw. Ten tweede het gebruik van koolstofarme alternatieven voor standaard bouwpraktijken door de introductie van duurzaam massief hout. Ten derde, het hergebruik van bouwmaterialen die waren verwijderd om architectonische kenmerken te creëren. "Er is voor gezorgd dat de historische materialen en het karakter van het gebouw opnieuw zijn toegepast in plaats van uitgewist," zegt Johnston. "Het project hergebruikt daarom niet alleen het gebouw, maar vermindert ook sloopafval door integrale materialen te hergebruiken in het ontwerp, waardoor de ecologische voetafdruk wordt geminimaliseerd."

photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota
photo_credit Naho Kubota
Naho Kubota