Detail: The material essence of Liuba multifunctional service center
Zhao Yilong

Detail: De materiële essentie van het multifunctionele de dienstcentrum van Liuba

24 nov. 2023  •  Details  •  Door Gerard McGuickin By {brand}"

Shulin Architects heeft een multifunctioneel dienstencentrum voltooid in Liuba County, in het zuidwesten van de provincie Shaanxi, China. Aan de ingang van Liuba's schilderachtige berggebied en het Qinling-gebergte biedt het dienstencentrum een receptie, openbare toiletten en winkelfaciliteiten. Met een materialenpalet van warm hout, beton en natuursteen biedt de zorgvuldig vervaardigde structuur reizigers en de lokale bevolking een plek om te stoppen en uit te rusten.

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong
photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong
photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

Shulin Architects, gevestigd in Zhuantang Town, Hangzhou, werd in 2015 opgericht door architect Chen Lin. Het bureau, een kleine architectuurstudio, legt de nadruk op landelijke bouw en traditionele cultuur, materialen en natuur, het milieu en mensen, en de relatie tussen oud en nieuw. Het project voor het multifunctionele dienstencentrum is een voorbeeld van de doordachte en creatieve ontwerpbenadering van de studio. In een poging om de herinnering aan de oorspronkelijke locatie te behouden, weerspiegelt het dienstencentrum de oriëntatie en het gevoel van de vorige structuren. "De oorspronkelijke locatie heeft een relatief grote open ruimte en had twee verlaten bakstenen gebouwen," zegt Lin. "We besloten om het servicecentrum zo te ontwerpen dat het zich aanpast aan de lokale omstandigheden en het gebruik van hulpbronnen maximaliseert."

photo_credit Shulin Architects
Shulin Architects

Luchtfoto van de oorspronkelijke locatie:

photo_credit Shulin Architects
Shulin Architects

Luchtfoto na voltooiing:

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

 

Drie daken, een dakspant en verschillende muren

Het ontwerp van het dienstencentrum, dat 380 vierkante meter beslaat, valt op door de drie daken van verschillende grootte met daaronder functionele ruimtes - receptie, openbare ruimte en toiletten.

photo_credit Shulin Architects
Shulin Architects
photo_credit Wu Ang
Wu Ang
photo_credit Shulin Architects
Shulin Architects

De daken worden ondersteund door een geprefabriceerd multiplexspant dat op verschillende schalen wordt gebouwd, afhankelijk van de behoeften van de ruimte. "Het ontwerp van de daken is afgeleid van traditionele houten constructies in de Chinese architectuur," legt Lin uit. "Traditionele houten constructies in Shaanxi zijn over het algemeen eenvoudige frameconstructies gemaakt van kleine stukken hout, omdat groot hout vaak was voorbehouden aan rijkere huishoudens. Daarom besloten we kleinere stukken gelamineerd hout te gebruiken om de schoonheid van houten constructies te laten zien. Hoewel de constructiemethode en de ontwerplogica achter gelamineerd hout typisch westers zijn, wilden we er een oosterse sensibiliteit aan geven door bewust te verwijzen naar traditionele houten constructiematen. Dit resulteerde in een meer lichtgewicht structuur."

Receptiedak:

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

Open dak voor openbare ruimte:

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

Openbaar toilet dak:

photo_credit Wu Ang
Wu Ang

Vanuit Lin's perspectief is "de ontwerplogica van het servicecentrum relatief eenvoudig" - het heeft een houten structuur en daken en muren van verschillende materialen, waaronder beton, glazen bouwstenen en steen, die de functionele aspecten van het centrum verdelen. "Beton wordt gebruikt voor de langsmuren, glazen bouwstenen voor de korte overspanningsmuren en deurkozijnen, en steen wordt gebruikt in een diagonale muur in het gebouw," legt Lin uit. De warme houten bovenhelft van het servicecentrum steekt af tegen de overwegend grijze onderhelft - zelfs de glazen bouwsteen is een beetje grijs gemixt. Het contrast biedt een aangename combinatie van aantrekkelijk en utilitair design en benadrukt de materiële kwaliteiten van het gebouw.

photo_credit Wu Ang
Wu Ang
photo_credit Wu Ang
Wu Ang

 

Materialen en ruimtelijke logica

Shulin Architects had een duidelijke structurele logica voor ogen voor het ontwerp van het servicecentrum, waarbij het platform, de muren, de houten structuur, de trap en het dak samen één samenhangend geheel vormen. "Materialen en ruimtelijke logica werden vanaf het begin gelijktijdig overwogen, waarbij materialen een belangrijke overweging waren in de eerste ontwerpfase," zegt Lin. Het merendeel van de materialen is lokaal afkomstig, maar Lin sluit het gebruik van materialen uit het buitenland niet uit: "Als alle materialen lokaal zouden moeten zijn, zou zowel het bouw- als ontwerpproces enorm worden beperkt," zegt hij. "Douglas sparren en red cedar shingles zijn geïmporteerd uit het buitenland, de oude leisteen (voor buitenbestrating) komt uit Zhejiang, de watermolensteen (voor trappen) komt uit Hanzhong, en de steen is lokaal gewonnen."

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong
photo_credit Wu Ang
Wu Ang

 

Beter dan verwacht?

Betonnen muren werden ter plekke gegoten met behulp van bamboebekisting (waardoor een prachtig gestructureerde, gestreepte afwerking ontstond), maar Lin was aanvankelijk niet tevreden met het resultaat. "Gietbeton heeft een grote mate van onzekerheid - het is een eenmalig proces," zegt hij. "Hoewel testen op kleine schaal goede resultaten opleverden, ontstonden er problemen bij het werken aan grote wandoppervlakken. Er waren problemen met doorsijpeling in de raamopeningen, onvoldoende voegwerk bij de vensterbanken en veel ontbrekende of verkeerd uitgelijnde delen. De bamboebekisting zelf was niet perfect uitgelijnd, waardoor het beton uitstak en op zaagtandranden leek. Bovendien waren er op veel plaatsen ontploffingen in de bekisting, wat resulteerde in ongelijke muuroppervlakken. Het opnieuw bewerken van de muuroppervlakken zou echter vertragingen in het bouwschema hebben veroorzaakt en tot nieuwe problemen hebben geleid. Bijwerken zou tot inconsistente kleuren hebben geleid. De muren bleven daarom onveranderd. Naarmate de bouw vorderde, met de toevoeging van het houten geraamte en de daken, het glaswerk en de gemetselde puinmuur, "kwam dat ruwe gevoel van het bamboebekistingsbeton nog beter uit de verf," zegt Lin.

photo_credit Wu Ang
Wu Ang
photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

Lin merkt op dat tijdens het bouwproces de realiteit van het werken met bepaalde materialen en details soms anders uitpakte dan verwacht: "Oorspronkelijk waren we van plan om meer regelmatig gevormde stenen blokken te gebruiken, maar de hoge kosten daarvan overschreden het budget. Daarom zijn we overgestapt op het gebruik van lokale ruwe stenen [waardoor het servicecentrum een traditioneler en warmer karakter krijgt]. In het oorspronkelijke plan ontwierpen we bamboe leuningen voor de relingen, maar tijdens de bouw kozen we voor lichtere ijzeren leuningen die goed pasten bij de grijze achtergrond. De omstandigheden ter plaatse wijken vaak af van de indrukken op blauwdrukken en modellen en snelle aanpassingen tijdens het bouwproces waren nodig om de beste afwerking te bereiken."

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

 

"Echte bouw"

Voor Shulin Architects was het ontwerp en de bouw van het multifunctionele servicecentrum een bewijs van het concept van "echt bouwen" - een "voortdurend streven voor ons bureau", zegt Lin. "Het idee was om het hele bouwproces duidelijk te presenteren en uit te drukken, zonder enige opsmuk - stenen die zich langzaam opstapelen, betonnen muren die ter plekke worden gegoten, houten constructies die ter plekke worden gebouwd, oude stenen platen die één voor één worden geplaveid en glazen bouwstenen die één voor één worden gelegd. Voor mij is het de grootste prestatie om de architectuur een duidelijke uitdrukking te geven."

photo_credit Shulin Architects
Shulin Architects
photo_credit Shulin Architects
Shulin Architects

Het ontwerp van het servicecentrum wordt gekenmerkt door een schuine gemetselde puinmuur die tussen de drie daken doorloopt en aansluit op het interieur van de receptie. Houten kolommen in de receptieruimte bevinden zich aan de binnenkant van de betonnen muur, op een afstand van 400 millimeter van de muuras. In het openbare toilet is de structuur gescheiden van de betonnen muur en staan de houten kolommen aan de buitenkant. De betonnen muur en de houten structuur in de open openbare ruimte zijn verbonden op dezelfde as. Voor Lin "brengen deze relaties meer plezier in de ruimte, verkennen ze de meest elementaire elementen van het gebouw en de organisatorische logica tussen de structuur en de muur." Hij vervolgt: "Dergelijke organisatiemethoden zijn gebruikt in de traditionele woningbouw met duidelijke relaties in elk systeem."

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong
photo_credit Wu Ang
Wu Ang
photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

 

Geïnspireerd door klassieke tuinen

Lin's ontwerp voor het servicecentrum is geïnspireerd op de klassieke tuinen van Suzhou. "Klassieke tuinen hebben een diepe invloed op me gehad," zegt hij. "Ze omvatten de essentie van de traditionele Chinese cultuur. Oosterse culturen zijn vaak subtiel en geven de voorkeur aan intriges, kronkelende paden en verborgen ruimtes. We verdwalen vaak tijdens het verkennen van tuinen, iets wat een sterke interesse in de ruimte aanwakkert - je wilt natuurlijk je favoriete pad ontdekken." Een aantal paden, hellingen en trappen in het gebouw bieden bezoekers de mogelijkheid om op verkenning te gaan. Eén pad in het bijzonder leidt de wandelaar naar een platform boven het hoofd, met uitzicht op het Qinling-gebergte.

photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong
photo_credit Zhao Yilong
Zhao Yilong

 

"Leuk"

Voor Lin is zijn ontwerp doordrenkt met een gevoel van "plezier", gevonden in een mix van materiële en onbewuste elementen - het idee van speelsheid is bijvoorbeeld iets dat ontstaat zodra aan de functionele eisen van een ruimte is voldaan. "Hoewel bouwen een nauwkeurig proces is, moeten er tijdens de ontwerpfase momenten van ontspanning worden geïntroduceerd - het gaat erom de juiste balans te vinden en een harmonieus resultaat te bereiken," zegt hij. Het ontwerp van het servicecentrum biedt een scala aan perspectieven door de verweven muren en daken, de plaatsing van deuren en ramen en het gebruik van openbare ruimtes en paden. "Zintuiglijke waarneming is bijzonder belangrijk - we zeggen vaak dat iets niet goed voelt, maar wat is precies het juiste gevoel?" vraagt Lin. "Voor mij zijn materialen, textuur, licht en schaduw allemaal cruciale elementen die bepalen of een gebouw mensen kan boeien. Tijdens het ontwerpproces neem ik deze architecturale details herhaaldelijk onder de loep en weeg ik de voor- en nadelen af om te komen tot wat ik beschouw als de juiste balans."

photo_credit Wu Ang
Wu Ang
photo_credit Wu Ang
Wu Ang

Lins scherpe focus op materialiteit en zintuiglijke waarneming heeft geresulteerd in een gebouw dat elementen van de Chinese cultuur en traditie in een eigentijds kader plaatst.