Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
Eiichi Kano

Gestapelde dozen creëren een zigzaggend binnen-buitenplein in het Nanhu-district, Jiaxing

28 feb. 2024  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) heeft Seed Plaza voltooid in het Nanhu-district, Jiaxing, China, een zigzaggend binnen-buitenplein dat bestaat uit een reeks gestapelde dozen op een semi-landelijke locatie. Het plein wordt gebruikt als tentoonstellings- en winkelruimte voor de lokale gemeenschap en zal uiteindelijk dienst doen als gemeenschapscentrum.

photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio
photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

In de nasleep van de Covid-19 pandemie merkte B.L.U.E. Architecture Studio dat steeds meer mensen in contact wilden komen met de natuur en tijd buiten wilden doorbrengen. Dit bracht de studio ertoe anders na te denken over de inherente waarde van architectuur, door een ruimte te creëren waarin de stedelijke omgeving en de natuur nauw met elkaar verweven zijn - ongeveer de helft van de 7.000 vierkante meter bebouwde oppervlakte van Seed Plaza is buiten, wat leidt tot een open vorm van architectuur.

photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano

Bij het ontwerpen van het plein wilde B.L.U.E. een "driedimensionale miniatuurwijk" creëren door gebruik te maken van de ruimtelijke logica van "straten en steegjes" om een reeks ervaringen te creëren. De structuur bestaat uit twintig gestapelde dozen van verschillende grootte verspreid over vier verdiepingen (en een halfondergrondse ruimte). De dozen worden gecombineerd met vloerplaten om gemeenschappelijke "grijze ruimten" te creëren waar mensen kunnen dwalen en verkennen, zigzaggend en meanderend - deze ruimten genieten van een overvloed aan groen, waardoor een echte betonnen jungle ontstaat. Dertien verschillende trappen verspreid over het plein moedigen dit gevoel van verkenning aan. De onafhankelijke aard van de dozen zorgt ervoor dat ze flexibel kunnen reageren op toekomstige veranderingen in het gebouw als het overgaat in een gemeenschapscentrum.

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

Dozen worden onder verschillende hoeken op de perronplaten geplaatst, met minder dozen op elk niveau naarmate het plein oploopt naar het dak en een "hemeltheater" (de hoge muren leiden het oog omhoog, naar de hemel). Vloerplaten steken onder verschillende hoeken uit, waardoor de starheid van rechte lijnen wordt vermeden en een dynamisch visueel effect ontstaat. Een atrium vol licht wordt gevormd door een onregelmatig gevormd gat in elk niveau, waarvan het ontwerp zorgt voor kruisende zichtlijnen. Trappen vanaf de eerste verdieping verbinden de halfverdiepte ruimte met het plein en bieden ruimte om te zitten.

photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano

B.L.U.E. koos grijstinten en wit voor de gevel van het gebouw, wat de ontwerpfilosofie van de studio benadrukt: "architectuur als achtergrond en container van het dagelijks leven". De dozen weerspiegelen de diversiteit van een wijk en zijn afgewerkt met verschillende geveleffecten: die op de eerste en vierde verdieping zijn voorzien van aluminium en roestvrijstalen panelen; op de tweede en derde verdieping zijn houten panelen en steen gebruikt. Er zijn ook verschillende vloereffecten in het gebouw: steen op de eerste verdieping sluit aan op het landschap van het plein; zichtbeton bedekt de tweede en vierde verdieping; gelamineerde bamboevloeren in de openlucht worden gebruikt op de halfverdiepte ruimte en de derde verdieping. Deze materiaalkeuzes proberen de bezoeker te verlevendigen als ze van de ene naar de andere verdieping gaan.

photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano

B.L.U.E. Architecture Studio's benadering van Seed Plaza is erop gericht afstand te nemen van een tijdperk van snelle stedelijke ontwikkeling in China waarin "de maatschappij verzadigde binnenruimtes nastreefde". Waar buitenruimtes als verspilling werden beschouwd, hoopt de studio dat het belang ervan zal toenemen: "Seed Plaza biedt mensen een ruimte waar ze kunnen pauzeren en in contact kunnen komen met de natuur", aldus de studio. Door betere relaties met de gemeenschap te bevorderen, "hopen we dat dit model een voorkeurskeuze wordt voor buurtcentra en commerciële architectuur in het nieuwe tijdperk."

 

De verschillende niveaus van Seed Plaza

Half-ondergrondse ruimte:

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

Eerste verdieping:

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

Tweede verdieping:

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

Derde verdieping:

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

Vierde verdieping:

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio

Theater op het dak:

photo_credit B.L.U.E. Architecture Studio
B.L.U.E. Architecture Studio
photo_credit Eiichi Kano
Eiichi Kano