New energy-positive timber-hybrid residential tower in Amsterdam will prioritize sustainability and greenery
Proloog

Nieuwe energiepositieve hout-hybride woontoren in Amsterdam geeft prioriteit aan duurzaamheid en groen

23 nov. 2023  •  Nieuws  •  Door Gerard McGuickin By {brand}"

MVRDV en Space Encounters hebben een prijsvraag gewonnen voor het ontwerp van een hout-hybride woontoren in de nieuwe Amsterdamse Sluisbuurt. De gezamenlijke inzending van de twee Nederlandse architectenbureaus stelde een gebouw van 22 verdiepingen voor met een houten structuur, een energieproducerende gevel en een overvloed aan groen en gemeenschappelijke ruimten. Sluisbuurt is een middelhoge tot hoge woonwijk op het Zeeburgereiland (een eiland aan de oostkant van Amsterdam) met een hoge dichtheid en maximaal 5.500 woningen. Voor de architecten is "het project bedoeld om een voorbeeld te stellen in een buurt in aanbouw die duurzaamheid en groen als kernprincipes heeft".

photo_credit Proloog
Proloog

Het project is getiteld Nachteiland. (Het is een verwijzing naar de choreografie Nachteiland die Rudi van Dantzig in 1955 maakte voor Het Nationale Ballet - bovendien heet de hoofdstraat van de Sluisbuurt Rudi van Dantzigstraat). In een poging om de behoefte aan meer woningen in Amsterdam te helpen oplossen, zal het nieuwe gebouw een mix van 153 woningen en winkelruimtes bieden, waaronder 60 eenheden voor de middensector huurmarkt, met de nadruk op appartementen voor gezinnen. Nachteiland bestaat uit een reeks blokken die "werken als een verzameling van verschillende buurten". De blokken worden op maaiveldniveau naast elkaar geplaatst om een sokkel te vormen en vervolgens verticaal gerangschikt om de toren te creëren.

photo_credit Made by Mistake
Made by Mistake

Nachteiland wordt aan één zijde geflankeerd door de Rudi van Dantzigstraat. Hier is de plint opgebouwd uit blokken van drie tot zes verdiepingen, die de hoogten van de naburige gebouwen weerspiegelen en dubbelhoge winkel- en caféruimten bieden. Aan de kant van het gebouw die uitkijkt op een klein park is de plint verbeeld als een serie herenhuizen. Het ontwerp bevat hier een gemeenschappelijke kas en een groene trap die het groen doortrekt naar een binnenplaats op de eerste verdieping.

photo_credit Proloog
Proloog

De toren wordt 70 meter hoog en de blokken worden naar boven toe steeds groter. Middensegment huurwoningen bevinden zich in de onderste helft, met toegang tot gemeenschappelijke dakterrassen in de plint. MVRDV en Space Encounters hebben pergola's op deze daken geplaatst die zonnepanelen ondersteunen. Op de gevel van de toren combineren gebouwgeïntegreerde fotovoltaïsche panelen de productie van zonne-energie met groen, waardoor Nachteiland energiepositief zal zijn - er wordt geschat dat het gebouw "3,03 kilowattuur per vierkante meter per jaar meer zal produceren dan het gebruikt". Het gebouw is bijna volledig opgetrokken uit hout - het gebruik van beton is beperkt tot de structurele kern van de toren en kolommen tot het niveau van de zesde verdieping. Eenenzestig procent van de materialen van het gebouw is van biologische oorsprong en 13 procent wordt gerecycled. Er ligt een duidelijke nadruk op groen en duurzaamheid in het ontwerp van Nachteiland. Jacob van Rijs, oprichtend partner van MVRDV, zegt: "Dit project laat zien dat duurzaam ontwerp geen 'nice-to-have' hoeft te zijn bij het aanpakken van onze huisvestingscrisis - het kan centraal staan in het ontwerp zelf."

photo_credit MVRDV and Space Encounters
MVRDV and Space Encounters
photo_credit Proloog
Proloog

De oost- en westgevels van het gebouw zijn ontworpen als verwijzing naar de locatie: vanuit het oosten, met het centrum van Amsterdam als achtergrond, heeft de toren een meer formele, stedelijke uitstraling; vanuit het westen, kijkend naar kleinere, laagbouwwoningen en groene velden, is de toren meer gesegmenteerd en versierd met groen. Over de "verschillende gezichten vanuit verschillende perspectieven" van de toren zegt Joost Baks, oprichtend partner van Space Encounters: "Het is geïnspireerd op een kunstwerk van Joost Baljeu uit 1978 [Synthetische constructie F8-1B], dat dezelfde kwaliteit heeft. Op deze manier verschuift het zicht op de toren tussen een scherp stedelijk silhouet en een verticaal groen stappenlandschap."

Caption

 

Grootte en programma van Nachteiland:

19.200 vierkante meter, gemengde woonwijk.

 

MVRDV werkt aan een soortgelijk woonproject in Montevideo, Uruguay. Lees hierover op Archello.