After-School Care Centre Waldorf School

After-School Care Centre Waldorf School

Architect
Mono Architekten
Plaats
Prenzlauer Berg, Berlin, Germany | View Map
Bouwjaar
2017
Categorie
Lagere scholen
Verhalen door
Mono Architekten

Firestone Building Products EMEA
Gregor Schmidt
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Window fansRENSON
RoofingFirestone Building Products EMEA
GreenroofOptigrün international AG
Light switchBerker
Ceiling lightingMawa Design
Tiles VILLEROY & BOCH FLIESEN

Product specificatie overzicht

After-School Care Centre Waldorf School

Mono Architekten als Architecten

The grounds of the Waldorf School in Prenzlauer Berg possess a unique urban positioning between socialist prefabricated structures, Wilhelminian style blocks and the green spaces of the Jewish cemetery. The school building, having undergone a spirited renovation process, is a 5-storey prefab building from the 1970s.


The after-school care centre and later extensions were designed in a completely different style. The new centre docks on the school’s courtyard stretching towards the sports hall, providing the schoolyard with a structural back to the street and a clear centre. The projections and recesses create different outdoor areas for various uses. The buildings received green roofs inclined in different directions and, with the rising eaves of the wooden facades, a sculptural impression.


The central access zone winds its way from the existing staircase through the newly built ground floor, accompanied by a massive clay wall. Lounges, cloakrooms etc. and various outdoor exits alternate. The group rooms are behind the clay wall with a plateau above the cloakrooms with a view into the crowns of the surrounding trees. The goal was to use natural and renewable building materials to comply with the Waldorf educational idea. Themed “school builds school”, most of the construction work was carried out by the Knobelsdorff School.


The colouring was created by the natural hues of mostly untreated materials. Coloured clay plaster, wooden floors and wall heating integrated into the outer clay walls create a pleasant atmosphere in the interiors, ensuring a healthy indoor climate. The structure was made with a timber frame construction with cellulose roofs while the outer walls were filled with building straw and plastered inside with clay. The façade is made of differently sized vertical larch wood boards. The district heat is used as an energy source, feeding the wall and underground heating. Decentralized exhaust systems in the cloakrooms support the manual ventilation concept.

Firestone RubberGard EPDM maakt groene oase voor kinderen waterdicht

Firestone Building Products EMEA als Roofing

De Freie Waldorfschule in Prenzlauer Berg, Berlijn, werd uitgebreid met een organisch verzorgde naschoolse opvang. De architecten kozen voor FirestoneRubberGard EPDM voor het waterdicht maken van het dak.

De focus van dit project lag op het consequente gebruik van duurzame en ecologische materialen, waaronder een geventileerde gevel van onbehandeld larikshout alsook  intensieve groendaken bovenop het EPDM-dakbedekkingsmembraan.

photo_credit © Hortneubau MONO Architekten
© Hortneubau MONO Architekten

Zoals het project van de Freie Waldorfschule in Berlijn aantoont, voldoet RubberGard EPDMakbedekkingsmembraan van Firestone aan alle eisen voor een uitgebreide milieuvriendelijkheid. In combinatie met groendaken worden ook de duurzaamheidsvoordelen volledig benut.

Vraag een staal en laat u inspireren met onze dakoplossingen.

Read story in EnglishFrançaisDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News