Bellbrae House
Ben Hosking
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Ceiling FansBig Ass Fans
Benchtops and splashbacksLAMINEX
Charcoal
Custom joineryMRT Cabinets
Moolap
Freestanding wood heaterNectre
Nectre N15 - Legs
Light fittingsMasson for Light

Product specificatie overzicht
Ceiling Fans
Benchtops and splashbacks
Charcoal by LAMINEX
Custom joinery
Moolap by MRT Cabinets
Freestanding wood heater
Nectre N15 - Legs by Nectre
Light fittings

Bellbrae House

Wiesebrock Architecture als Architecten

The Bellbrae House, located in Bellbrae, is the realisation of a dream forever home that would serve its owners, and on occasion their extended family, as they enjoy their retirement years in this peaceful spot between Torquay and Anglesea along Victoria's rugged surf coast.

photo_credit Ben Hosking
Ben Hosking

The brief began for Bellbrae House as an alteration/addition to the existing house on the 10 acre rural site for the retired clients however after further investigation the house was deemed unsalvageable. The new house is within the footprint of the existing, responding to constraints on site that were to be retained including hay sheds, driveway, swimming pool and horse fencing.

photo_credit Ben Hosking
Ben Hosking

The key design response to the brief was to create two pavilions separated by a large deck. The main pavilion is a one bedroom house that the clients live in day-to-day and is the first form seen from the drive approach. The primary spaces of living, kitchen, dining and bedroom in this pavilion face north and open on to the deck. The utility spaces to the south include mud entry, tack room and laundry, cellar, pantry, ensuite and robe.

photo_credit Ben Hosking
Ben Hosking

The second, smaller, pavilion houses two bedrooms either side of a shared bathroom and kitchenette in the entry. This separate pavilion is aimed at providing the visiting children and grandchildren their own space that can be closed down and shut off from the main house to conserve energy and minimise cleaning. It is also used as a writers retreat when the children are not there allowing the client to get out of the house to complete their PHD. The positioning of this pavilion hides the water tanks and sheds from the main living pavilion and deck whilst still allowing a northern aspect.

photo_credit Ben Hosking
Ben Hosking

The deck is the main informal point of entry and frames valley and farm views and is a stage for outdoor living and entertaining throughout the year. For this project to be successful a Triple Bottom Line approach was adopted. The couple were retired so there was no room for budget blowouts or costly future maintenance. The house needed to work socially for two people, three families or a wedding for 100 guests. It also needed to respond to the client’s deep appreciation for preserving the natural environment and using less, including reusing salvaged items from the existing house.

photo_credit Ben Hosking
Ben Hosking

Material Used :
1. Exterior roof and wall cladding - Galvanised Steel Custom Orb 
2. External timber – White Cypress pergola, decking and shiplap cladding
3. Windows - Powdercoated aluminium windows by builder
4. Internal wall and ceiling lining - Radiata pine plywood 
5. Timber flooring - Feature grade Victorian Ash 
6. Timber benchtop – Solid Red gum timber slab sourced by owner
7. Benchtops and splashbacks - Laminex ‘Charcoal’ with solid Vic Ash timber edge strips
8. Tack room timber bench seat made from Oregon beams salvaged from original house on site
9. Brick hearth - Recycled reds salvaged from original house
10. Fireplace - Nectre 15 freestanding wood heater
11. Custom joinery - MRT Cabinets, Moolap
12. Ceiling Fans - Big Ass Fans
13. Light fittings - Masson For Light

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Deel of voeg Bellbrae House toe aan uw collecties
Producten die in dit project zijn toegepast
OFFICE LETA CAPITAL
volgend project

OFFICE LETA CAPITAL

Kantoren
Якиманская набережная, Moscow, Russia - Gerealiseerd over 2021
Bekijk project