Canal house where classic and modern merge

Canal house where classic and modern merge

Plaats
Amsterdam, Netherlands | View Map
Bouwjaar
2020
Categorie
Particuliere woningen
Daniel Nicolas

Grachtenpand waar klassiek en modern samensmelten

Studio RUIM als Interieurarchitecten

In de lange gang is het chique, witte Arabescato marmer als een open boek neergelegd, dat doorloopt in de lambrisering. Daar zorgt de combinatie met bruin Billiemi marmer voor een speels samenspel, dat diepte brengt. De entree aan de Keizersgracht in Amsterdam lijkt origineel te zijn, maar is -samen met de guirlandes, bogen en gewelven- in oude glorie hersteld met behulp van archiefmateriaal. De combinatie van deze authentiek ogende details met strakke en moderne elementen maakt het huis aan de Keizersgracht een typisch project van Studio Ruim. “Als mensen denken dat het pand zijn originele staat heeft behouden, vinden wij dat een groot compliment,” zeggen interieurarchitecten Sigrid van Kleef en René van der Leest.

Het tweetal staat bekend om hun oog voor detail. Zo is door het dakraam van de keuken te zien hoe het origineel gestucte blokkenpatroon van de buitenmuur binnen doorloopt en voor verbinding zorgt. Het industriële ontwerp van de keuken vloeit moeiteloos over in de klassieke grandeur van de eetkamer waar traditionele ronde vormen gecombineerd worden met moderne elementen, zoals de speciaal ontworpen kroonluchter boven de eettafel. Achter de historische wanden zijn de nieuwste lichttechnieken weggewerkt, zodat het op het eerste gezicht bijna lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan.

Elke kamer in dit grachtenpand heeft een duidelijk eigen karakter met eigen structuren en kleuren. Zo heeft de woonkamer met z’n donkere kleuren en lichtspel iets theatraals. De strakke schouw is speciaal voor deze kamer ontworpen en bekleed met hetzelfde donkere Belvedere marmer als het kookeiland en de nis in de keuken. Op het plafond hangt een stalen, zelfontworpen lichtobject, dat geïnspireerd is door 17e-eeuwse plafondornamenten uit de tijd waarin het huis gebouwd is. 

De keuken heeft een masculiene uitstraling met een betonnen vloer en kasten van onbewerkt, blauw staal die de hele wand bekleden en doorlopen in de onderliggende slaapkamer in het souterrain. De kamers bevinden zich in een speciaal ontworpen stalen uitbouw, die ingeklemd ligt tussen twee klassieke panden, maar door de grote ramen licht en transparant blijft. Via een betonnen trap en vijf zwevende terrassen die op zichtbare stalen balken rusten, loop je de tuin in waar de originele waterput een prominente plek heeft. 

“Het industriële ontwerp en de moderne elementen benadrukken de klassieke aspecten van dit monumentale pand. Het is onze specialiteit om daarin precies de juiste balans te vinden en eenheid te scheppen,” zeggen Sigrid en René. Met originele details, maatwerk, een gedurfd kleurenpalet en luxe materialen weet Studio Ruim dit grachtenpand weer z’n oude grandeur terug te geven, met een moderne twist. 

Read story in English

Project Credits
Interieurarchitecten
Interieurarchitecten
Producten die in dit project zijn toegepast
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product name
PendantLuceplan
Product specificatie overzicht
Featured Projects
Latest Products
News