Clinique dentaire St-Charles
Maxime Brouillet
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
FabrikantLumentruss
9400 Series
FabrikantBeacon Roofing Supply
FabrikantBoisclair et fils
FabrikantCiment Québec
FabrikantConcept Béton Design
FabrikantDe Gaspé

Product specificatie overzicht
Fabrikant
9400 Series by Lumentruss
Fabrikant
Fabrikant
Fabrikant
Fabrikant
Fabrikant

Clinique dentaire St-Charles

Jean Verville - architecte als Architecten

At the entrance to Vieux-Longueuil, situated between its residential and commercial areas, on a piece of land left uncultivated for many years, Studio Jean Verville architects has erected a 2,600 square meter dental complex based on the concept of biophilia.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet
photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Responding to the needs of Dr. Anh Tuan Nguyen and his team - mainly to have a light and airy clinic - while also respecting the philosophy of 'minimal means for maximum effects', the Studio favoured a simple intervention based on the ingenious use of materials and meticulously executed construction methods. Clinique dentaire St-Charles presents an architecture that highlights the green spaces and activities of adjacent Catherine-Primot Park, as well as the urban vitality of this coveted sector of the City of Longueuil.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet
photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

With natural elements being recognized as factors that reduce psychophysiological stress, the architectural proposal maximizes sunshine, luminosity, and the presence of vegetation. Covered in curtain walls, featuring ultra-clear glass surfaces with high-performance low-emissivity film, the clinic is bathed in an enveloping light that provides a soothing atmosphere. Transparency creates visual permeability on both the green and urban environment, with seasonal changes and weather moods, as well as pedestrian flows, providing benefits for both clients and the entire clinic team. In correlation, a permanent connection with the exterior also provides an openness on the professional activities and interactions taking place inside of the clinic.

photo_credit Maryse Béland
Maryse Béland
photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

The perimeter distribution of the thirty-five treatment spaces, all equipped with state-of-the-art equipment and complete universal accessibility, provides each patient, as well as members of the clinic team, with a visual link to surrounding nature. Structural, organizational, luminous, and acoustic frames generate a rhythmic composition that structures the volumetric identity, while animating it with repetitions and superpositions of both functional and aesthetic character. The articulation of the frames generates shadow games that combine with architectural elements to display a visual poetry evocative of the abundance of nature. Strategies are deployed to highlight oppositions between interior and exterior, and to optimize, through contrasts and backlighting, a sense of the dominance of whiteness. Beyond its architectural expressiveness, the clinic blends harmoniously into its sector by multiplying the images of green spaces and neighboring buildings in a conciliatory mirror effect.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet
photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Beyond its achievement as an integration of biophilic elements that contribute to the well-being of all, Clinique dentaire St-Charles generates activities and atmospheres that place it in a living context, thus contributing to the liveliness of the sector, as well as a sense of urban safety. And when illuminated, the complex serves as a landmark demarking the entrance to the bustling commercial area of Vieux-Longueuil.

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet
photo_credit Maryse Béland
Maryse Béland

Team:
Client: Dr. Anh Tuan Nguyen

Studio Jean Verville architectes team:

Jean Verville, architect (lead architect)
Tania Paula Garza Rico, architect (studio director)

France Goneau (artistic advisor)
Rémi St-Pierre, architect (technical director)

Samuel Landry, M.Arch
Camille Asselin, M.Arch
Gabriel Ladouceur, M.Arch candidate
Jacob Éthier, M.Arch candidate
Bahia Burias, M.Arch candidate

Financial partner:
Desjardins Entreprises
Michel Primeau, Account Manager - Business Development

Collaborators
General contractor: Solidem - Michel Chapdelaine 
Structural engineer: Geniex
Civil engineer: InGang Design

Photography: Maxime Brouillet, Maryse Béland

photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet
photo_credit Maxime Brouillet
Maxime Brouillet

Material Used:
1. Lumentruss
2. Plomberie Gaétan Joly
3. Mire Électrique
4. Ciment Québec
5. Construction Vachon & Fils
6. Arcopel acoustique
7. Ébénisterie Franc Bois
8. Portes Unies Saint-Michel
9. Les Systèmes de Protection contre Incendie Revêtements Métalliques Fortin
10. Prevost Aluminium Architectural
11. Vitrelam
12. Oldcastle Bulding Envelope
13. Navada
14. Henry Schein
15. Gagné Belval Metal
16. De Gaspé
17. Qualité Air Totale
18. Master Climatisation et chauffage
19. Concept Béton design
20. Toitures Léon
21. Coffrages Thibault
22. Jean-Roche Brodeur Excavation Huot Aqueduc et égout
23. Boisclair et fils
24. MSA Infrastructures
25. Schindler ascenseur
26. Goudrons du Québec
27. Beacon Roofing Supply Unibéton
28. Les Ciments J.L.
29. Solutions acoustiques 2012 Armatures Bois-Francs

Caption
Caption

Read story in EnglishDeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Producten Achter Projecten
Product Spotlight
Nieuws
Mole Architects and Invisible Studio complete sustainable, utilitarian building for Forest School Camps
25 apr. 2024 Nieuws
Mole Architects en Invisible Studio voltooien duurzaam, utilitair gebouw voor Forest School Camps

Mole Architects en Invisible Studio hebben "The Big Roof" voltooid, een nieuwe koolstofarme en energ... Meer

Key projects by NOA
25 apr. 2024 Nieuws
Belangrijkste projecten van NOA

NOA is een collectief van architecten en interieurontwerpers dat in 2011 is opgericht door Stefan Ri... Meer

Taktik Design revamps sunken garden oasis in Montreal college
25 apr. 2024 Nieuws
Taktik Design vernieuwt verzonken tuinoase in Montreal college

In het hart van het Collège de Maisonneuve in Montreal heeft het in Montreal gevestigde Takti... Meer

Carr’s “Coastal Compound” combines family beach house with the luxury of a boutique hotel
25 apr. 2024 Nieuws
Carr's “Coastal Compound” combineert familiestrandhuis met de luxe van een boetiekhotel

De in Melbourne gevestigde architectuur- en interieurstudio Carr heeft een kustwoning voltooid die i... Meer

Barrisol Light brings the outdoors inside at Mr Green’s Office
23 apr. 2024 Nieuws
Barrisol Light brengt het buitenleven binnen bij Mr Green's Office

De Franse plafondfabrikant Barrisol - Normalu SAS is opgenomen in Archello's lijst van 25 beste plaf... Meer

Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes and Raissa Furlan join Archello Awards 2024 jury
23 apr. 2024 Archello Awards
Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes en Raissa Furlan nemen deel aan jury Archello Awards 2024

Peter Pichler, Rosalba Rojas Chávez, Lourenço Gimenes en Raissa Furlan zijn aangekondi... Meer