Daylesford 1863

Daylesford 1863

Architect
Moloney Architects
Plaats
Daylesford VIC, Australia | View Map
Bouwjaar
2019
Categorie
Particuliere woningen
Ben Hosking

Daylesford 1863

Moloney Architects als Architecten

Conceived as a home in three parts, 'Daylesford 1863' consists of a restored heritage home, a contemporary pavilion extension, and a linkway that invites us to stop and dwell.

 

The "Parsonage" building has been completely restored and renovated to accommodate 3 bedrooms, 2 bathrooms, a study, and a formal lounge. The new black steel hallway arch reflects the design philosophy - to celebrate the original structure but also clearly identify new interventions.

 

This approach extends to the south facade of the original structure where a poorly built 1990's extension was demolished. Large black steel-framed openings mark the location of the previous renovations - creating a covered outdoor dining space within the original home. This design gesture not only helps to records the history of the site, it also helps connect the original structure to the landscape and frame views of the surrounding 'churchscape'.

 

A new pavilion was added to the south boundary to create a private courtyard between the structures and access north light - a particularly important consideration for our clients in Daylesford's notorious winters. Designed as a series of north-south orientated planes, the design of the pavilion seeks light without the expense of mass.

Linking the pavilion to the original house, a new hallway or 'gallery' invites us to stop and dwell rather than merely move through.

 

What was the project brief?

The project brief was to extend a church Parsonage residence built in 1863 to accomodate a contemporary home with plenty of sunlight.

 

What were the key challenges?

Sitting at the centre of Daylesford's historic church district, heritage control restrited the new design from interrupting views of the surrounding church buildings. It was a primary concern of the clients to keep the height of the new extension low to maintain views across the property from the street.

The clients' other key concern was how to capture north light in a south-facing back yard.

 

What were the solutions?

The height of the new extension has been kept low while still keeping all interior spaces on one level. This approach meant led us to establish the project's design identity in detail and materiality rather than the "grand architectural gesture".

Sitting at the rear of the block, the location of the new pavilion creates a sun-filled courtyard that is shared by the new and old structures. This private space provides a series of sitting areas to appreciate views of the old and new

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Deel of voeg Daylesford 1863 toe aan uw collecties
Project Credits
Associative And Extra-Curricular Space
volgend project

Associative And Extra-Curricular Space

Gemeenschapscentra
Le Minihic-sur-Rance, France - Gerealiseerd over 2016
Bekijk project