Fig Tree Pocket 60s House

Fig Tree Pocket 60s House

Architect
Bligh Graham Architects
Plaats
Brisbane QLD, Australia | View Map
Bouwjaar
2019
Categorie
Particuliere woningen
Toby Scott
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Facade claddingJames Hardie
EasyLap Panel
Scyon Axon
Interior TilesArtedomus
Yohen Border
WallpaperCole & Son
Hicks' Hexagon
RoofingLysaght
Trimdeck Zincalume
TapwareSussex
Scala
Aluminium windowGJames

Product specificatie overzicht
Facade cladding
Scyon Axon, EasyLap Panel by James Hardie
Interior Tiles
Yohen Border by Artedomus
Wallpaper
Hicks' Hexagon by Cole & Son
Roofing
Trimdeck Zincalume by Lysaght
Tapware
Scala by Sussex
Aluminium window
by GJames

Fig Tree Pocket 60s House

Bligh Graham Architects als Architecten

The Fig Tree Pocket 60s House was an exercise in breathing new life into a tired and poorly renovated 1960s house. The original house was typical of its time - flat roof, low ceiling, central clerestory windows. While having wonderful views to the river to the south, little north light reached the interior and there was no external space that could access northern light or winter / morning sun.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott

The renovation and extension works reworked the entire main floor, opening up the middle of the house from north to south with the kitchen in the middle. Kids bedrooms and bathroom were then allocated to the east side and Master bedroom suit (and existing garage) to the West.  Running across almost the entire width of the house was a rebuilt central clerestory window pop up orientated to north in lieu of the existing south orientation.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott

Additional ceiling height was sneaked by removing the plasterboard ceiling and exposing the existing hardwood rafters.  In addition to the internal works a new entry path / gatehouse together with an outdoor room was constructed to make a northern outdoor sitting and entertaining area connected with the small amount of flat lawn on the property.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott

This enables the three young boys to seamlessly flow from their bedrooms and play area to the outside whilst remaining in full view of the kitchen. A sympathetic but not derivative material palette to that of the era of the house was developed – new and retro elements combined to make warm and rich interior and exterior spaces. The external materials were chosen to be sensitive to the original house yet durable and low maintenance to ensure the house can withstand many future years to come.

photo_credit Toby Scott
Toby Scott
photo_credit Toby Scott
Toby Scott
photo_credit Toby Scott
Toby Scott

Material Used:
1. Facade cladding: James Hardie Easylap, Sycon Axon, Brick Retaining PGH Brick and Pavers Frost 
2. Flooring: Blackbutt Timber with Treatex Stain and Hardwax Oil, Wincklemans Dark Green Tile 
3. Doors: Custom New Guinea Rosewood timber joinery RWD Joinery
4. Windows: Aluminium window – Gjames, Custom New Guinea Rosewood timber joinery RWD Joinery 
5. Roofing: Lysaght TrimdeckZincalume
6. Wall paper: Hick’s Hexagonal Wallpaper Cole & Son 
7. Interior Tiles: Yohen Border YB15 Artedomus
8. Tapware: Scala Sussex

Read story in EnglishItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News