Hematology Clinic, State Hospital LKH Graz

Hematology Clinic, State Hospital LKH Graz

Architect
balloon architekten ZT-OG
Plaats
Hämatologie, 8036 Graz, Austria | View Map
Bouwjaar
2018
Categorie
Ziekenhuizen
Schreyer David
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
FabrikanteniGuzzini
ManufacturersProlicht
ManufacturersFunderMax
Manufacturersnora
ManufacturersKnauf

Product specificatie overzicht

CONSTRUCTION AND CONVERSION OF THE WALK-IN HEMATOLOGY CLINIC, STATE HOSPITAL LKH GRAZ

balloon architekten ZT-OG als architects

The "Old Dental Clinic", an Art Nouveau building in the style of Viennese Secession, located at Auenbruggerplatz 12, became vacant after the dental clinic moved into a new building. It has now been converted into the walk-in clinic of the Graz State Hospital Hematology Department. The goal was to implement a design concept that meets both contemporary therapy requirements as well as ambient interior design needs in addition to the restoration of heritage-protected structure.


Heritage Protection

The existing façade of the building, which has been rebuilt several times since it was first completed, was returned to its original condition in coordination with the Federal Monuments Office and the Old Town Commission (Altstadtkommission) in accordance with the overall restoration concept for the State Hospital. The sole exception is the 3rd floor, since this is a subsequent addition. Here, the windows were renewed to deliberately and clearly highlight the contrast between new and original building parts.

Overall, the building was structurally broken down to a minimum, both outside and inside. Inside, the staircase was preserved and faithfully reconstructed on the 1st and 2nd floor. The design was adapted accordingly for the much more recent 3rd floor.


Annex

The main entrance is located as previously in the southeast. A new access and circulation annex with a bed lift was built to serve all floors (basement to 3rd floor) on the west façade in the staircase axis in order to be able to access the building barrier-free. The annex establishes balance in what had previously been an unbalanced construction volume. It is designed as a solid structure with lateral spatial buffers in glass to the historical building stock. This now permits the existing circulation core to stand freely, which not only creates generous movement and waiting areas, but also assures improved finding of bearings for people visiting the building. The annex is connected to the garden via an external staircase.

The façade is in exposed concrete with white cement and references the historic façade design with granulated smooth sections. A number of deliberately placed, large window openings with deep, beveled reveals allow for a directional visual relationship between the garden and the waiting areas and the conference room on the 2nd floor. These reveals are provided with a solid canopy which is covered with bronze-colored metal much like the barrier-free access area to the bed elevator.


Functionality and Interior Design

The new walk-in hematology clinic is located on the 1st and 2nd floors. Structurally, both floors have largely been kept as they were, but with circulation access created for each floor in the form of a new corridor south of the staircase core. A new sanitary block is housed in this area. The old circulation core was transformed into a general infrastructure hub, with a uniformly designed, all-round wall lining with integrated beverage vending machines, cabinets, etc. The waiting areas are open and comfortable with wood-paneled walls, allowing for directional views of the park-like front yard. The treatment rooms and the therapy room also have a pleasant and soothing atmosphere in accordance with the demanding medical and hygienic requirements. Different lighting scenarios should fulfil a supportive function in the therapy room.

On the 3rd floor, office spaces and a conference room with appropriate side rooms are provided that are used externally. Here, too, a circulation access was created around the staircase. This core zone serves the same functions as on the lower floors.

The different floor-to-floor usage requirements, such as the general waiting area on the 1st floor, the waiting room on the 2nd floor with its focus on bone marrow transplantation and the 3rd floor with the conference room, define the different window sizes and reveal angles of the annex and are thus reflected in the annex façade.

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Casa Schneider
volgend project

Casa Schneider

Particuliere woningen
Tucson, Arizona, USA - Gerealiseerd over 2020
Bekijk project