Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
HOUSE FOUCART

HOUSE FOUCART

Architect
De Bruycker
Plaats
Oostduinkerke, Koksijde, Belgium | View Map
Bouwjaar
2020
Categorie
Particuliere woningen
Kristien Daem

Woning Foucart

De Bruycker als Architecten

Het perceel grenst aan de rand van de Spelleplekkeduinen – Plaatsduinen, één van de grootste biologische waardevolle duincomplexen (260 ha ) aan de Belgische kust.

De woning met zijn unieke ligging is van de hand van Jean-Jules Eggericx ( 1884-1963 ), een architect die wordt aanschouwd als een van de boegbeelden van de Belgische modernistische architectuur.  Meen de woning dateert uit de jaren 30 wat zou kunnen impliceren  die woning gebouwd werd bij aanvang ontwikkeling Duinpark. 

Het uitgangspunt hield enerzijds in, de bestaande woning, in zijn huidig ‘voorkomen‘ zo veel als mogelijk visueel te behouden, en anderzijds de in de jaren 60 bijgebouwd losstaand volume met hellend dak, aan te pakken, op een manier waardoor het verbouwde eindresultaat, geen enkele afbreuk doet aan het voorkomen en de beleving van de eigenlijke woning, integendeel , het verbouwde eindresultaat, een meerwaarde betekent voor de bestaande woning.

 

Het volume van de nieuwe aanbouw, zichtbaar bovengronds, is identiek als het volume afgebroken bestaande bijgebouwen. 

Het is de betrachting door de vormgeving, detaillering, beide volumes, de een ondergeschikt aan de andere met behulp van natuurlijke duinenglooiingen aan een te rijgen, alsof het er altijd zo heeft bijgelegen.

Een woning die nu aan de rand van ( in )  een verkaveling, op de top van een duin staat, te midden de duin plaatsen.  De bestaande duin – hoogtelijnen werden waar nodig om circulatie mogelijk te maken en ‘autopollutie‘ te vermijden opgehoogd of verdiept, wat het te midden een duin wonen versterkt.  De niet – passende vegetatie zou plaats maken voor typische streekeigen duinenvegetatie zoals helmgras / duinenwilg / duindoorn en een strategische inplanting van één zeeden. 

 

Gezien de uiterst slechte bouwfysische toestand werd de bestaande woning met uitzondering van fundering, kelder en dakplaten volledig vernieuwd.  De twee functieloze kamertjes op de verdieping waren gezien de grote traphal, te klein om er een bed in te krijgen.  Door het plaatsen van een nieuwe trap en kleine huislift, en de verdieping te ontdoen van alle muren kon de verdieping als masterbedroom worden ingericht.  Om deze autonoom te maken werd de bovenverdieping gering 13 m² (31m³) uitgebreid met badkamer.  Het is een massieve uitbreiding, als het ware het verdikken van de bestaande dakscheidingsmuur.  Het ongebruikt dak werd dakterras palend aan de masterbedroom, met een prachtig panoramisch zicht over het duinengebied. 

Om tegemoet te komen aan de vraag van de opdrachtgever, die de plafonds van de leefruimte te laag vond, werd de vloerplaat verlaagd.  Echter van buitenaf gezien wijzigde er niets aan de beleving van de woning. 

Om de eenheid met zijn omgeving te versterken, werden er zowel binnen  als buiten zandkleurige sierbetonvloeren voorzien.  De duin loopt door de woning. 

Her en der werden er strategisch enkele ramen bijgeplaatst, en weggelaten.  Houten luikjes werden vervangen door houten schuifluiken.

 

In het nieuwe ‘bijgebouw’ ter vervanging van de 1966 bijgebouwd volume zijn een garage, buitenzwembad, kleine fitness, verkleedruimte en noodzakelijke berg-technische ruimtes ondergebracht.

De garage die rechtstreekse verbinding heeft met de lift  werd ‘in de duin‘ weggewerkt.

In de dakplaat nieuw bijgebouw op peil terras bestaande woning werd een zandkleurig zwembad ingewerkt.  De massieve opstanden rond het zwembad onttrekken het zwembad enerzijds aan de omgeving en zorgen voor de nodige privacy, en anderzijds als valbeveiliging en noodzakelijke ‘zandkering‘ in het duinengebied. 

De massieve lage horizontale muren, met afgeronde massieve afwerking, sluiten zeer sterk aan bij de architectuur van de woning, en vormen van subtiel onderdeel van het Decorum  gezien vanuit het duinengebied, als een bunkerrestant.

De ziel van de plek, zo aangevoeld bij mijn eerste contact, behouden.  Op de langste muur langsheen het zwembad werd aan de binnenzijde een integratiekunstwerk van de hand van Philip Y Aguirre voorzien.  Een subtiel gevoelig tafereel die doorloopt onder water van het zwembad.  Fragmentarisch zichtbaar vanuit de belangrijkste leef- en slaapruimte van de woning, onzichtbaar voor de buitenwereld.  Op het uiteinde zwembad, is boven de garage, iets hoger een klein luchtig / eerder met kaderloos glas afsluitbaar afdak / voorzien.  Een ideale plaats om, uit de wind, met een prachtig zicht over het duinengebied / woning / zwembad met integratiekunstwerk, te rusten, te fitnessen, of zich door dichtschuiven ‘cilindervormig’ gordijn te omkleden.

Op het knooppunt, schakel  bestaande woning – nieuw bijgebouw werd  een ‘buiten open haard ‘gebouwd  met onder de haard  een raampartij, die daglicht en lucht binnenbrengt in de onderliggende douche, was en droogplaats.  De rug van de haard is glasplaat, zodat tijdens het zwemmen men het open vuur ziet, echt vakantiegevoel.

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Deel of voeg HOUSE FOUCART toe aan uw collecties
Project Credits
Architecten
Product specificatie overzicht

Scaffold House
volgend project

Scaffold House

Particuliere woningen
Bangalore, Karnataka, India - Gerealiseerd over 2017
Bekijk project