Kakapo Creek Children's Garden

Architect
Collingridge And Smith Architects
Plaats
Mairangi Bay, Auckland, New Zealand | View Map
Bouwjaar
2021
Categorie
Kwekerijen
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Duotherm Green Roof SystemEquus Industries Ltd
Glulaminated Visual Appearance Timber / Timber PrefabricationTechlam NZ
Fire coating to plyZone Architectural Products
Aluminium glazingAPL Window Solutions
Educational resourcesEvery Educaid
FurnitureLearning Spaces Global

Product specificatie overzicht
Duotherm Green Roof System
Glulaminated Visual Appearance Timber / Timber Prefabrication
Fire coating to ply
Aluminium glazing
Educational resources
Furniture

Kakapo Creek Children's Garden

Collingridge And Smith Architects als Architecten

Kakapo Creek is an early learning centre for up to 100 children in the heart of Mairangi Bay and is founded on the idea of Nga Hau E Wha, the four winds, being symbolic as a meeting place for people from all backgrounds. This idea is embodied in the design of the building, forming it into a circular shape to create a central meeting space, with four main classrooms arranged around it. The shape of the curve was derived from the shape of the stream which forms the site boundary on the northern side of the building and helps root the building in its place.

Caption

Further ideas of connection and meeting were explored throughout the design – the four classrooms are fully glazed onto the courtyard which then allows connection between inside and out, and between the rooms themselves. This elegantly simple design is topped off by a timber glulam / ply roof canopy and green roof, further unifying the spaces beneath, and blending the building into its natural environment.

Caption

Other sustainable and well being features include:

• Natural ventilation is provided through the glazed doors and windows – carbon zero

• Heating and cooling is provided by electrical heat pump units hidden above the ceiling in bathrooms – cost effective to run and low carbon.

• Extensive landscaping around the building and on roof with native plants enhances biodiversity.
• Green roof reduces rainwater roof off by over 50% from roof. All rainwater from roof is discharged to the ground below the building, where it is cleaned by bacteria in the soil and gravel filters and eventually filtered back to the stream.

• Day lighting maximized by extensive glazing so that artificial lighting is not required in daytime.

Caption

• Glazing low-e to reduce heat loss and roof and wall insulation well over building code minimum.

• All lighting LED low wattage, so low carbon.

• All services run under raised floor of building for easy access for maintenance or alteration / refurbishment.

• Materials from existing house recycled in playground finishes.

• Careful placement of building meant only 3 small trees needed to be removed – new landscaping has provided far more.

• Building design unique but adaptable – local residents thought it was a restaurant or bar not childcare, so building could easily be adapted in future if childcare not viable.

Caption

Read story in EnglishDeutschFrançaisEspañolItaliano and Português