Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
MACDONALD ROADHOUSE

MACDONALD ROADHOUSE

Architect
Philip Stejskal Architecture
Plaats
Applecross WA, Australia | View Map
Bouwjaar
2020
Categorie
Particuliere woningen
Bo Wong

Macdonald Road House

Philip Stejskal Architecture als Architecten

Our clients wanted a down-sizerhometo accommodate, where they could age-in-place and occasionally accommodate their two adult children. This new house replaces a modest, single storey attached dwelling – one of a triplex built in the 1980s – and occupies a prominent position on a roundabout.

 

They asked for something ‘iconic’, so we createda building that makes a significant contribution to its immediate setting,recognising the site’s role as unofficial gateway to the local shopping precinct.

We looked firstly to history – particularly the great Australian homestead – and also its mid-century counterpart;a type that was well represented in Applecross until the advent of the MacMansion. These forebears informed our response to climate, scale and form.

 

Like the wide brim of an Akubra, the homestead verandah offers protection and reprieve from the heat. In this case, it protects the northern façade and wraps around to the eastern elevation– which overlooks busy Ardross Street – providingboth solar protection and a privacy buffer. The verandahtransforms into a verticalbatten screen, which is operable in parts, to allow winter sun to enter the house.

 

Internally, the parallelogram-shaped plan arose from orientation and street alignment considerations, with public spaces located closer to the outer edges. Upstairs, guest bedrooms and a second bathroom are accommodated under the cloak of the roof. The massing is arranged so the tallest,middle section addresses the corner, while the roofline tapers down to lowtipsthat abut both neighbours.

 

Despite its location beside the roundabout and commercial hub, the house offers a sense of quiet and retreat behind its solid brick fence and spotted gum veil. We worked closely with our landscape architect to create a sanctuary; a unified domain of building and garden.

 

We also collaborated with structural engineers, energy assessors, lighting and air-conditioning experts on the design, which incorporates Passivhaus principles (sealed perimeter, lift&lock sliders)suited to this climate. Hydronic in-slab heating and a heat recovery ventilation system ensure warmth and good indoor air quality when the house is sealed in winter.

 

In summer, it can be easily cooled at night thanks to cross ventilation via brick perforations in the central core. Generous internal thermal mass stabilises internal temperatures all year-round, while passive design principles (orientation, protection of openings) help to minimise heat-load in summer and maximise it in winter.

 

Have we satisfied the brief to design an ‘iconic’ building? According to the Cambridge dictionary definition - “to represent something of importance” –then, yes, we believe so.

Our work has the potential to transform our city in small and large steps, bit by bit, taking what is inefficient and undignified (perhaps lacking light, or ventilation, or joy) and delivering all of those qualities instead. This approach delivers benefits to our clients, and to the surrounding community;creating buildings that are generous in their interaction with the public domain, humble yet rich in what they contribute.

This houseis conscious of its place and the lineage of buildings that have embraced the same values throughout history.

 

Sustainability statement :

This house employs passive solar design principles – including ideal north-facing orientation, protected glazing and adequate shading – while also overcoming privacy concerns related to the busy corner location. It also incorporates Passivhaus concepts – adapted to the Perth climate – combiningthe principles of building sealing with the benefits of cross ventilation when advantageous.

 

As such, the building perimeter was made as air-tight as feasible, and sliding doors fitted with 'lift and lock' mechanisms help to minimise air leakage when they are closed.


Generous amounts of thermal mass including exposed slabs and internal brickwork combine to stabiliseinternal temperatures, augmented by double glazingand high grade insulation that maintains comfortable conditions inside.


A heat recovery ventilation system maintains indoor air quality, while in-floor hydronic heating provides added warmth in winter. While the home has a reverse cycle air conditioning system, each room is thermostatically regulated with sleep modes,to ensure efficient operation.

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Deel of voeg MACDONALD ROADHOUSE toe aan uw collecties
Project Credits
Producten die in dit project zijn toegepast
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product name
FabrikantenMuuto
FabrikantenMidland Bricks
LightingUnios
Product specificatie overzicht
Fabrikanten
Fabrikanten
Lighting
by Unios
ANNA CAFETERIA
volgend project

ANNA CAFETERIA

Restaurants
Bình Dương, Viet Nam - Gerealiseerd over 2019
Bekijk project