Memphremagog Lake House

Memphremagog Lake House

Architect
naturehumaine
Plaats
Austin, Québec, Canada | View Map
Bouwjaar
2020
Categorie
Particuliere woningen
Adrien Williams
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
SinkHome Refinements by Julien
MDF furniture dining tableMDF Italia
Workshop LampMuuto
Bathroom sink Pure concretePur Béton
Stainless Steel Roofingaperam
Uginox
Dining room suspensionLambert & Fils

Product specificatie overzicht
MDF furniture dining table
Workshop Lamp
Bathroom sink Pure concrete
Stainless Steel Roofing
Uginox by aperam
Dining room suspension

Memphremagog Lake House

naturehumaine als Architecten

The project is located on a steep lot on the shores of Lake Memphremagog, not far from the Franciscan monks' abbey in St-Benoit-du-Lac.

The clients wish to create on this large wooded lot, a living space that reflects their image: dynamic, welcoming and friendly. They see their home as a contemporary and warm place for meetings with friends.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Access to the land is overhanging the house by a path going down to the lake. This bird's eye view gives visual importance to the geometry of the roof.

The chalet is composed of three volumes topped by sculptural roofs with diagonal ridge. At each high point of the ridge, a polygonal skylight culminates, designed by the geometry of the roof. These south-facing skylights provide natural light to the living spaces open to the lake to the north.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

The house is inspired by the architectural principles applied to churches; large volumes with vertical proportions lit by zenithal light. The expansion of the St-Benoît Abbey, designed by Dan Hanganu using grey stone and rough steel, was a source of inspiration for the attention to detail.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Monochromatic, the envelope of the three volumes of the upper floor is made of pre-aged wood siding topped by stainless steel roofs. A raw and durable material to which the patina of time will give a matte and uniform appearance. It dresses all the roof elements in order to harmonize the whole.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

From the lake, the corten steel base, with its tones of rust and brown, blends in with the roughness of the hemlocks, giving the impression that the house is floating.

On the main floor of the house, the cathedral-roofed volumes house 3 functional groupings. The first volume shelters the living spaces as well as the mosquito net space. The second houses the parking lot and the workshop, and the last one contains the night spaces.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

At the meeting of these three functions is the functional core as well as the staircase leading to the lower floor.

Partially recessed into the slope of the lot, the rooms for the guests are located in a row on top of each other.

Each room has a large window overlooking the lake, as well as a direct entrance from the outside terrace along the facade. These doors are hidden in the regular rhythm of the corten steel panels covering the basement. This wall also makes it possible to hide the bathroom windows behind perforated steel panels.

These elements find an echo in the interior design choices of the house. Inside, a palette of timeless materials is blended; concrete floors, ceilings adorned with wood, as well as integrated furniture elements made of wood and raw or stainless steel.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Beyond the choice of noble materials guided by the project's desire for durability, the house integrates a number of elements aimed at optimizing its energy consumption such as a geothermal floor heating system, insulation that exceeds code requirements, charging stations for electric vehicles and a choice of energy-efficient lighting.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams
photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

At the heart of the living space is the steel-clad central fireplace. With 3 sides, it serves the kitchen, dining room and living room at the same time. Monumental, it is suspended from the roof and derives its angular geometry from the diagonal formed by the roof slopes.

Thus, the variation and angular geometry makes each space singular, each point of view dynamic, while blurring the perception of the scale of this house.

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams
photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams

Material Used :
1. Maxi Drill: Pre-glazed red cedar (exterior siding), Stained yellow cedar (interior siding) 
2. Aluminium Windows: Alumilex
3. Stainless Steel Roofing: Uginox Aperam
4. Fireplace: ORTAL 
5. Paint: Benjamin Moore
6. Sink: Julien
7. Wall lights: Artemide
8. Kitchen appliances: Sub-Zero, Wolf, and Cove
9. Bath: Wetstyle 
10. Bathroom sink Pure concrete: Pur Béton
11. MDF furniture dining table: MDF Italia
12. Chairs: Hay
13. Workshop Lamp fold: Muuto
14. Dining room suspension: Lambert et fils
15. Concrete Slab: Atelier B
16. Bath: Blu Bathworks
17. Wood cabinetry: Oak veneer panels

photo_credit Adrien Williams
Adrien Williams
 Adrien Williams
Adrien Williams
Caption
Caption

Read story in EnglishFrançaisDeutschPortuguêsItaliano and Español

Featured Projects
Latest Products
News