Nof Yam Public Health Clinic

Nof Yam Public Health Clinic

Architect
Doron Sheinman Architects
Plaats
HaPo'el Street 22, Herzliya, Israel | View Map
Bouwjaar
2022
Categorie
Ziekenhuizen
Nimrod Levi
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Outdoor Furniture and LightingBenito Urban
Countertops and SinksCorian DuPont
LightingGaash Lighting
Aluminium WindowsKlil
Ceramic TilesRAKO - LASSELSBERGER
FloorTODAGRES

Product specificatie overzicht
Outdoor Furniture and Lighting
Countertops and Sinks
Lighting
Aluminium Windows
by Klil
Ceramic Tiles
Floor

Nof Yam Public Health Clinic

Doron Sheinman Architects als Architecten

Text by Lior Galili | The new Health Clinic building in Nof-Yam is a two-story public facility built for Clalit, the main national health services provider in Israel. Located between the sea and a major highway, the building functions as an anchor of both stability and solidarity.

photo_credit Nimrod Levi
Nimrod Levi

The organization of the ground floor establishes the stable and harmonious nature of the building. Half delineated by columns, half wrapped by concrete walls, the ground plan, which is comprised of parking and reception areas, presents its visitors with the core character of the construction: a dialectic of shadow and light; of lightness and solidity; and—in a more subtle manner—of fixed and fluid structures. This former dialectic is evident through the three pairs of columns of the exterior space; each contains a thin circular column followed by an elongated, massive—yet playful—vertical support. Their duality creates an evocative resonance between solidity and solidarity, suggesting that the building itself stores a grace available to those who need it.

photo_credit Nimrod Levi
Nimrod Levi

Maintaining that same poetic quality, the façade—which at first glimpse conveys nothing but a massive concrete presence—elegantly reduces the building’s heaviness by introducing flickering aluminum louvers within the blank white walls. The louvers are arranged as a series of custom-made vertical members—each has its own unique profile—creating a sense of tender, almost intangible, motion, against the peaceful stillness of the white cube.

photo_credit Nimrod Levi
Nimrod Levi

This effect, to a great extent, also affects the visitor’s entrance experience. Designed to complement the rhythm of the stairs and handrails, the shadow cast by the louvers on the clinic’s floors produces a dreamlike wrapping zone that frames the main circulation areas and forms a perfect backdrop for subjects’ movement through space. As if ascending or descending the clinic’s staircase grants participation in a holistic choreography of shadows, lights, and human flow.

photo_credit Nimrod Levi
Nimrod Levi

This gentle and elegantly orchestrated spatial play is ideally aligned with the building’s program and temporal context. Erected in 2021 during the worst global pandemic of our time, the new clinic was constructed in response to the growing need of health services. In a time like this, when one’s experience in the world is so uncertain, the ability to enter a public facility that performs as a stable, tender, and empathic wrap is a real necessity.

photo_credit Nimrod Levi
Nimrod Levi
photo_credit Nimrod Levi
Nimrod Levi
Caption
Caption

Read story in EnglishItalianoPortuguêsFrançaisDeutsch and Español

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News