Perfect Storm

Perfect Storm

Architect
Killing Matt Woods
Plaats
Camperdown NSW, Australia | View Map
Bouwjaar
2019
Categorie
Appartementen
Kat Lu

Perfect Storm

Killing Matt Woods als Architecten

Dubbed “the concrete bunker” for its deliberate use of rendered finishes, and rejection of ornamentation, this Camperdown apartment for two design professionals was conceived of as an intimate, yet utilitarian environment. Inspired by Brutalism and the local warehouse vernacular, extruded geometries and moody tones result in a minimalist and precise interior.


The project brief called for the re-design of an inner city warehouse conversion in Camperdown, for a couple seeking a minimalist lifestyle with an interior to match. The clients, who work in design-related disciplines, sought to shed their home of unimportant accumulation and create a space free of clutter and visual pollution. Conceived of as a “concrete bunker”, the shell of the apartment has been informed by the designer’s penchant for Brutalist architecture. The principal intent was the creation of a pared back, geometric interior and a celebration of the neighbourhood’s industrial heritage.


The west-facing open plan apartment features a custom kitchen and a mezzanine bedroom which overlooks the living room space and small terrace. The loft is flooded with light from a full height, glazed wall, counterbalancing the interior mood, which is intentionally dark and brooding. All interior elements have been created as “raw and extruded concrete monoliths”, as seen in the fluted kitchen joinery, curved ceiling forms and the cement-rendered bathroom. A homely “mid-century” touch has been introduced in the form of film-faced plywood and American Oak joinery, brass accents and statement lighting. The furniture selection features geometric forms and a muted palette, underscoring the overall concept. 


This interior eschews the cliched “industrial” warehouse aesthetic and ubiquitous“Sydney” design approach (read: natural / sea side / light, bright and airy), offering a fresh, yet site-specific take on the warehouse conversion category. Great lengths were taken to synthesise client direction and the specificity of the brief with a bold design approach. As a result, de-materialisation is at the core of the concept, and all elements have been reduced to their bare essentials, resulting in a utilitarian, cave-like sanctuary that is also intimate, light-filled and homely. Each design decision has been rooted in a practice of sustainability, resulting in a materials palette that is environmentally responsible (eg VOC-free finishes, strict use of FSC timbers, reduced use of chrome and cement) paired with a construction process that was streamlined to minimise waste.


Given the project context of a residential warehouse conversion, it would have been a natural to emulate any of the well-articulated examples in the genre. However, the designer has chosen to ignore the whims of trend, opting for a unique approach that perfectly underscores the clients’ vision.


Design innovation is evident in the skillful reduction of the functional components into simple geometric forms that are evocative. In addition, although the brief was a concrete box - remarkably very little cement has been used in its creation. The “solid" concrete elements are Glass Reinforced Cement (GRC) - which has far less weight and cement than traditional concrete techniques - and the “concrete finish”, has been achieved with a French Wash Porter’s Paint. This interior offers a probing look at the level of creativity and execution that can be achieved within a particularly restrained and pragmatic design approach.


Material Used:

1. Porters Paints - Frenh Wash

2. Seamless Surfaces - Xbond

3. Concrete Bespoke - GRFC

4. Joinery – Jonahon West

5. Joinery - NuSpace

6. Timbers – American Oak

7. Feature Lighting – Volker haug

8. Recessed Don lights - Flos

9. Furniture – Fred

10.Furniture - Jardan 

Project Credits
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf
Recessed Don lights Flos
FabrikantenJardan
Frenh WashPorters Paints
XbondSeamless Surfaces
Product specificatie overzicht
Recessed Don lights
by Flos
Fabrikanten
by Jardan
Frenh Wash
Islamic Religious and Cultural Centre
volgend project

Islamic Religious and Cultural Centre

Culturele Centra
Ljubljana, Slovenia - Gerealiseerd over 2020
Bekijk project