RamenYa   1000Wat Emporium Melbourne

RamenYa 1000Wat Emporium Melbourne

Architect
WALA
Plaats
Melbourne VIC, Australia | View Map
Bouwjaar
2014
Categorie
Restaurants
Fraser Marsden

RamenYa + 1000Wat Emporium Melbourne

WALA als Architecten

RamenYa is a chain of Japanese ramen noodle shops in Melbourne and the chain unveiled its flagship restaurant in Emporium Melbourne. A unique aspect of this project was the inclusion of a second restaurant, 1000wat, in a shared context where both brands operate under one roof. This space doubles as an incubator for 1000wat, announcing its maiden foray onto the local food scene.


The brief called for a design which was robust to cater to both restaurants by relaying a clear separation of the restaurants’ brand, and unify these elements under a single architectural gesture. It was important that the 2 restaurants retained features that defined their individual identities without condensing them into a ‘mini food-court’.


The main design gesture postulates the adoption of dual sets of parallel perforated steel screens set perpendicular to each other, reflecting the 2 brands. Where the screens converge on the diagonal, an ‘archway’ thoroughfare is revealed, leading to the order-counters. Apertures of varying sizes are strategically carved out of the screens based on seating arrangements and desired viewports. Framed views near eye-level reduce the collection of screens to a more human scale.


The screens offer a visual distinction between the 2 brands, creating a layered aesthetic akin to Japanese rice-paper screens with varying degrees of transparency, giving visual depth and a sense of discovery to draw customers in.


An honest material palette is employed to inject the spirit of Melbourne’s laneways into an otherwise ultra-polished shopping centre. The combination of unpolished steel, natural timbers and white-washed bricks stay true to the restaurants’ “no-frills” street food heritage.


In a time where brick-and-mortar shops are experiencing lower than average tenancy rates and hospitality turnover rates are on the rise, this project demonstrates that a dual-occupancy collaboration can function successfully without competing demands. It is an experimental venture for both restaurants; 1000wat entry onto the Melbourne scene with a more established restaurant gives security for the budding business, and customers benefit from the diverse food selection on offer.


This project is an opportunity for the design outcome to foster a harmonious shared space for both brands to work cooperatively yet grow individually. The semi-transparent perforated screens move away from traditional dual shop-frontages (typical in most shopping centres) and integrate both restaurants under a singular, coherent architectural language. The result is one that is bold, experimental and larger than its kit of parts.

Project Credits
Architecten
Product specificatie overzicht

Checkr HQ
volgend project

Checkr HQ

Kantoren
San Francisco, CA, USA - Gerealiseerd over 2019
Bekijk project