Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Aluminium Reynaers Aluminium
StockholmHOPPE
FabrikantenLeegwater
ScreensLeigh Schellekens
FabrikantenThermoWood
FabrikantenVebo

Product specificatie overzicht
Aluminium
Stockholm
by HOPPE
Fabrikanten
Screens
Fabrikanten
Fabrikanten
by Vebo

Samenbouw Overtuin (CPO)

JagerJanssen architecten BNA als Project management

Het plan

Het plan Overtuin is een stukje stad en een kleinschalig woonbuurtje tegelijkertijd. Het binnengebied van dit deelplan heeft wat extra maat. Dat is de collectieve tuin geworden in aanvulling op de eigen tuinen van de huizen: de Overtuin. Een ‘groene oase van rust’ in de hectiek van de stad.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen compacte parkeerveldje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard, (grondgebonden of gestapeld) of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen en met een verschillende oriëntatie op de zon.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Voor elke plek is een specifiek woningtype ontworpen. De smalle, hoge stadswoningen zijn uitbreidbaar aan de tuinzijde. De brede dijkwoningen kunnen de derde laag volledig, deels of geheel niet bebouwen. De plantsoenwoningen zijn specials, ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op. De appartementen [Overtuinlofts] beslaan een hele verdieping en zijn vrij indeelbaar of te splitsen in twee compacte lofts.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Materialisatie

De consequente materialisatie zorgt voor een herkenbaar en samenhangend buurtje, dat zich ongedwongen voegt in de stedelijke structuur. 

De aardkleur van de baksteen op de bovenste lagen is geïnspireerd op het thema van het plan. De verdiepingshoge plint aan de straat verwijst naar de stedelijke context en is gemetseld in een chique, lichtgrijze steen. 

Aan de Laan op Zuid contrasteert deze plint met het antraciete beton van de margestrook tussen de voorgevel en het openbare trottoir. Lage muurtjes markeren de woningen. De grote tegels ertussen kunnen door de bewoners worden vervangen door groen. 

Het zorgvuldig in een rechthoek gecomponeerde appartementenblokje, waarbij de materialisatie de verschillende functies laat zien, geeft het stedenbouwkundig gewenste hoogte-accent. 

Aan de Hilledijk sluiten de bredere en lagere woningen juist weer goed aan op de Afrikaanderwijk.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Binnengebied

De binnengevels rondom de collectieve tuin zijn voor het grootste deel afgewerkt met verduurzaamd hout met een lichte afwerking, als neutrale achtergrond voor een plezierig groen binnengebied. 

Dat is na oplevering door de bewoners in samenwerking met Stichting Tussentuin ingericht. Het hout van de gevels markeert de zones, waarin de achtergevel kan verschuiven. 

De gevels spelen rondom in op de achterliggende plattegronden. De kopers konden kiezen uit een bibliotheek van verschillende kozijntypen, die wij vervolgens in een ontspannen rechthoekig raster hebben geplaatst. De individuele woningen zijn wel te herkennen, maar de architectuur benadrukt de eenheid van de blokken.

photo_credit Ossip van Duivenbode
Ossip van Duivenbode

Achtergrond

Initiatief Eind 2014 benaderden Joke Vos architecten en JagerJanssen architecten gezamenlijk de gemeente Rotterdam om te informeren naar mogelijkheden om zelf een CPO project te initiëren. Dat sloot goed aan bij de plannen van de gemeente voor Parkstad blok G.

Parkstad is een nieuwe wijk in Rotterdam die ligt tussen de Kop van Zuid, Afrikaanderwijk en Feyenoord City. De Laan op Zuid loopt midden door Parkstad. Vanaf 2010 werd het braakliggende gebied van 35 ha groot ontwikkeld tot een stedelijke wijk met ca. 2.000 woningen, winkels, scholen, een zwembad en andere voorzieningen. 

Parkstad blok G zou een gedifferentieerd woonmilieu moeten worden, ontwikkeld middels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Blok G werd omgedoopt in Overmaas en door de architectenteams in 4 stukken verdeeld: Overmaat, Overtuin, Overture en Overhoeks. 

De stedenbouwkundige randvoorwaarden hebben geleid tot een gesloten bouwblok met niet alleen variatie in woningtypen, maar ook in architectuur.

De samenwerkende bureaus van Joke Vos architecten en JagerJanssen architecten waren verantwoordelijk voor ontwerp en ontwikkeling van deelplan Overtuin.

Caption

Samenbouw

We hadden de sterke wens om een betrokken groep mensen samen te brengen waarmee we aan de slag zouden gaan. 

Dus niet via Funda werven, maar juist samen met verbinder Mechtild Linssen op een toegankelijke en minder anonieme manier via mond-op-mond reclame. 

De indeling van de plattegronden zijn op maat ontworpen samen met onze leden. Elke woning is uniek. In een dergelijk proces van samenbouw ontstaat ruimte voor bijzondere wensen. Zo koos een bewoner aan de Laan op Zuid voor een kas op het dak: een Overtuintje in de wolken. 

Read story in EnglishEspañolItalianoFrançaisPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News