Triodos Bank
Chris van Koeverden
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Manufacturer of (revived) office furnitureGispen
FabrikantenSempergreen®
Facade EngineerOctatube
FurnitureThonet
FabrikantenHerman Miller

Product specificatie overzicht
Manufacturer of (revived) office furniture
Facade Engineer
Furniture
by Thonet
Fabrikanten

Circular architecture at its best

RAU als Architecten

The natural surroundings of the Estate were considered during the development of the new office. The design and construction are centred around principles of nature and biomimicry. Biomimetic architecture seeks solutions for sustainability in nature by following its set of principles and using it as a model, taking inspiration from natural designs and processes. Building heights have been adjusted to remain below the treeline. Bat flight routes were respected, and a special light plan was developed to prevent disorientation and to protect fauna. 


The energy-neutral building consists of sustainable materials and a demountable, wood-hybrid construction, which was designed by Rau Architects and constructed by JP van Eesteren. This creates the possibility to completely disassemble and reconstruct the office at another location. The project also includes a BIM-based Material Passport: this provides a record of all the materials used within the building, which stimulates the re-use end of their first life. The extensive use of renewable energy - reflected in over 3,000m2 of solar panels, the world’s first and largest bidirectional solar charging point for 120 electric cars, as well as heat and cold storage - contributes to the energy neutrality of the building.  


The interior reflects the beauty of the surrounding landscape. The choice of organic forms, refined materials and soft use of colour, ensure a natural stillness upon entering the building and reinforce the fusion with the environment. The wooden cores and ceilings inspired by the shape of a mushroom emphasise nature from outside and lead to an integrated refinement in the building. By choosing as few materials as possible, a maximum experience of the larger whole is created.

Aside from its outstanding construction and design, the value of the new Triodos office is the new impulse it delivers to its natural surroundings; a true reflection of the values of Triodos, one of the world's most sustainable banks. The company will move into the building in November.

Thonet-meubels in het nieuwe kantoor van de Triodos Bank

Thonet als Furniture

Passend bij de duurzame visie van Triodos Bank is het nieuwe, energieneutrale kantoor op landgoed De Reehorst duurzaam gebouwd en geschikt voor het nieuwe werken. Samen met RAU Architekten, de interior architects van Ex Interiors, projectinrichter Gispen en het team van de Triodos bank is een unieke werk- en ontmoetingsplek ontstaan. Het nieuwe pand is gebouwd volgens circulaire principes en past perfect in de natuurlijke omgeving. Voor de inrichting is bewust gekozen voor meubels van Thonet, omdat deze het communicatieve karakter van het gebouw benadrukken. De kantoren en werkplekken zijn ingericht met meer dan 130 Thonet-klassiekers van gebogen hout en stalen buis: de perfecte duurzame symbiose van ecologisch bouwen en meubels van natuurlijke materialen. 

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank is een kunstwerk waarbij natuur, cultuur en economie centraal hebben gestaan in alle fasen van het ontwerp, de ontwikkeling en de bouw. Bij de ontwikkeling van het bouwproject stonden niet alleen circulaire principes en het gebruik van gerecycled bouwmateriaal centraal. Er was ook veel aandacht voor zuinig gebruik van natuurlijke hulpbronnen en voor het creëren van een gezonde luchtkwaliteit, een natuurlijke lichtinval, een prettig binnenklimaat en een goede akoestiek. Het bijzonder energie-efficiënte gebouw – ook wel de houten kathedraal genoemd – voegt zich elegant in de natuurlijke omgeving. De constructie is volledig van hout en doet qua vormgeving denken aan een paddenstoel, aldus Matthijs Bierman, Managing Director bij de bank. De grote ramen laten de lichte, open ruimtes als het ware één worden met de natuur. Door het veelvuldige gebruik van duurzame bouwmaterialen als hout en glas en de linnen accenten (voor de akoestiek) is een uitnodigend gebouw ontstaan dat de natuur in huis haalt, een plek waar het prettig is om te werken en op bezoek te komen. Dit holistische principe komt ook tot uitdrukking in de meubels van Thonet. Met de keuze voor deze duurzame design-iconen heeft de Triodos Bank plekken gecreëerd die uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. 

Passend bij de gekozen bouwmaterialen zijn de kantoren en verblijfsruimten ingericht met meer dan 130 Thonet-klassiekers van stalen buis en natuurlijk gebeitst gebogen hout met gevlochten riet. In totaal staan er 54 exemplaren van de bekende stalen buis-sledestoel S 64 V van Marcel Breuer en de doorontwikkelde draaistoel S 64 Atelier, die vorig jaar in het portfolio is opgenomen. In het restaurant staan 76 modellen van de beroemde buighoutstoel 218, een ontwerp van de Thonet-broers uit 1876. Hedendaagse barkrukken 404 H van Stefan Diez in een zwart gebeitste uitvoering maken het geheel compleet, aangevuld met 16 stoelen van model 118 van Sebastian Herkner, uitgevoerd in beuken naturel. Door hun heldere en minimalistische lijnenspel zijn alle Thonet-stoelen veelzijdig inzetbaar – geheel in de stijl van de moderne kantoorinrichting. Interior architect Odette Ex (Ex Interiors) heeft bewust gekozen voor deze stoelen vanwege hun lange levensduur, hoogwaardige kwaliteit en stijlvol-moderne uitstraling: “Vooral model 218 is een echte designklassieker, die dankzij zijn elegante vorm ook uitstekend in hedendaagse interieurs past. De stoel is modern en klassiek tegelijk en stond ook al in het oude kantoor van Triodos Bank. Dat was indertijd een bewuste keuze, omdat het tijdloze design bij uitstek geschikt is voor duurzaam hergebruik.” In het nieuwe kantoor zitten bezoekers dus niet alleen op nieuwe meubels van Thonet, maar ook op gerestaureerde stoelen uit het vorige kantoor.

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen

Een duurzaam, volledig circulair ingericht gebouw dat iedereen raakt

Gispen als Manufacturer of (revived) office furniture

Op Landgoed De Reehorst in Driebergen is een houten kathedraal verrezen die volledig opgaat in de omgeving en de omliggende natuur. Het nieuwe kantoor van Triodos Bank doet iets met iedereen die erin rondloopt, werkt of overlegt. Rust, sereniteit en het contact met de natuur zijn overal voelbaar. Interieurarchitect Odette Ex: ‘De natuurlijke verstilling maakt dat het gebouw ademt’. Zeven jaar lang werkten Triodos Bank, RAU Architecten en Ex Interiors integraal samen aan dit gesamtkunstwerk. Gispen verzorgde een volledig circulaire inrichting.


Triodos Bank groeit hard. Daarom bouwde de bank een nieuw kantoor op Landgoed De Reehorst, het landgoed naast station Driebergen-Zeist waar de bank veertig jaar geleden werd opgericht. Passend bij de visie van Triodos is het een volledig duurzaam kantoor. Het hele landgoed is ontwikkeld vanuit de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans horen te zijn. Het unieke gebouw, optimaal ingepast in de omgeving, onderstreept deze visie en werd al bekroond tot Kantoorgebouw van het Jaar bij de Architectenweb Awards 2019. 

 

Bewuste verdeling in binnen- en buitenring
RAU architecten ontwikkelde in samenwerking met Ex Interiors een integraal concept voor het nieuwe, vijf verdiepingen tellende kantoorgebouw. De grote begane grond is semi-openbaar; naast een restaurant is er een vergadercentrum voor vergaderingen met primair externe bezoekers. Op de eerste verdieping bevindt zich een samenwerkvloer waar medewerkers elkaar ontmoeten om bijvoorbeeld gezamenlijk aan een project te werken. Deze samenwerkvloer is duidelijk verdeeld in een binnen- en een buitenring; overlegplekken zijn aan de buitenring geplaatst, in nauwe verbinding met buiten. De pantry’s en concentratieplekken zijn aan de binnenring gesitueerd. De werkplekken voor de medewerkers van Triodos Bank bevinden zich in de drie torens. Ook hier is bewust gekozen voor werkplekken georiënteerd op buiten en een functionele zone met onder meer pantry’s, belcellen en concentratiewerkplekken in de binnenring.


Organische vormen, verfijnde materialen
Kenmerkend voor het hele gebouw zijn de openheid en transparantie (werken alsof je ín het omringende bos zit!) en de prachtige lichtinval. De keuze voor organische vormen, verfijnde materialen en sober kleurgebruik zorgen voor een natuurlijke verstilling bij binnenkomst en versterken het samensmelten van het gebouw met de omgeving. Interieurarchitect Odette Ex, die in haar eigen woorden eerder als kunstenaar dan als een architect aan het gebouw mocht beeldhouwen: ‘Hier zie je hoe interieurarchitectuur en de natuur elkaar 100% integraal versterken.’

 

In contact met de natuur
Odette: ‘Vanaf het allereerste moment wilden we als team een gebouw maken dat hemel en aarde met elkaar verbindt. Een ontwerp in contact met de natuur. Eigenlijk is dát in mijn ogen waar circulariteit voor staat: het gaat niet puur om materialen, maar over contact maken met de natuur. Iets waar we ver van weg zijn geraakt. Werken omringd door materialen die echt zijn, doet iets met je. We wilden een gezonde werkomgeving creëren waarin we op zoek zijn gegaan naar de perfectie maar ook de imperfectie hebben omarmd. Juist de kwetsbaarheid van alles wilden we tonen. Zo hebben we bijvoorbeeld linnen wanden toegepast voor de akoestiek. Door materialen te selecteren op hun echtheid is er een extra dimensie aan het gebouw toegevoegd, waarmee een geïntegreerd ontwerp is ontstaan dat bijdraagt aan de rust en sereniteit in het gebouw.’


Circulaire highlights
Gispen mocht de volledig circulaire inrichting verzorgen. We leverden al het losse meubilair – deels nieuw, voor een groot deel ook hergebruikt en gerevitaliseerd. Daarnaast leverden we veel maatwerk. Dit unieke project vroeg om maatwerk team van specialisten die in 5 weken tijd de volledige oplevering van het meubilair verzorgde.

 

Er werden circa 400 bestaande werkplekken hergebruikt. We konden de onderstellen opnieuw gebruiken, revitaliseerden alle bladen en vulden de bureaus aan met benodigdheden om de bekabeling netjes en veilig weg te werken. Alle ovaalvormige vergadertafels kregen een upgrade. Eén opvallende vergadertafel van maar liefst 7 meter 20 is op verzoek verkort tot 6 meter en voorzien van een nieuwe coating. Alle bestaande zitjes zijn opnieuw gestoffeerd. In speciale concentratiecellen is Gispen CIMO te zien: onze circulaire, modulaire bureaulijn met cradle-to-cradle gecertificeerde bureaustoelen van Herman Miller.

Veel maatwerk is toegepast zoals bijvoorbeeld: een lange houten maatwerkbank, een kast van boomstammen, een houten tribune op de begane grond en de eerste etage en twee tafels van betonciré op de begane grond.

 

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Project Credits
Manufacturer of (revived) office furniture
RAU
Architecten
Furniture
Design consultant
Ingenieurs
Luna de QUeso
volgend project

Luna de QUeso

Restaurants
San Miguel de Allende, Guanajuato, Mexico - Gerealiseerd over 2020
Bekijk project