Villa Roling

Villa Roling

Architect
Paul de Ruiter Architects
Plaats
Kudelstaart, Netherlands | View Map
Bouwjaar
2006
Categorie
Huisvesting

Villa Röling

Paul de Ruiter Architects als Architecten

De bewoners van Villa Röling zijn grote kunstliefhebbers. Het realiseren van een woning waarin op een inspirerende wijze de collectie schilderijen en sculpturen tot recht komt was dan ook de wens van de opdrachtgever. Het resultaat is een duurzame villa met een subliem panorama en een unieke lichtinval.

Bijzondere lichtinval
Voor de begane grond ontwierpen we museaal geordende reeks ruimten, waarbij het uitzicht over het water en de omgeving steeds weer anders is. De volledig glazen gevel vouwt zich bijna onzichtbaar om de ruimte heen, hierdoor ontstaat een contour die in combinatie met de overstekende bovenbouw zorgt voor verschillende lichtgradaties. Om de warmte en het licht van de zon te weren pasten we ontwikkelde zonweringen toe. De zonweringen, bestaande uit horizontale lamellen bewegen als een luik en verheffen zich als een luifel boven de glazen gevel.

Ruimtelijke eenheid
De houten doos op de bovenverdieping heeft enkele grote openingen. We ontwierpen een vide met daarboven een daklicht in het midden van de woning, het daglicht valt ook via de ramen in de gevels naar binnen. In het middengedeelte van de verdieping, rondom de grote vide, zijn de schilderijen en sculpturen tentoongesteld. De vide creëert een ruimtelijke eenheid tussen de begane grond en de verdieping, het grote daklicht erboven zorgt voor verrassend licht op beide verdiepingen.

Duurzame opzet
In het ontwerp organiseerden we verschillende elementen die leiden tot een grote mate van duurzaamheid. De kern van de duurzaamheid komt naar voren in de opzet van de volumes. Door de overstekende bovenbouw wordt opwarming van het huis voorkomen, ook de doeken weren de warmte van de zon. We vergrootten de duurzaamheid van de houten bouw door de wijze waarop de houten latten ten opzichte van elkaar zijn geplaatst. Doordat de wind tussen de latten doorwaait kan het houd goed droge na een regenbui, dit waarborgt de oorspronkelijke uitstraling en kwaliteit van de houten bovenbouw.

Energiezuinige temperatuurhuishouding
De temperatuurhuishouding wordt op een energiezuinige wijze geregeld door de betonnen kernactivering. In de betonnen vloer lopen waterleidingen die de betonmassa in de zomer koelen en in de winter verwarmen. Dit systeem is gekoppeld aan een aardwarmtesysteem waardoor een enorme hoeveelheid energie kan worden bespaard.

Read story in English

Featured Projects
Latest Products
News