Wuehrer House

Wuehrer House

Architect
Jerome Engelking
Plaats
Amagansett, NY, USA | View Map
Bouwjaar
2018
Categorie
Particuliere woningen
© Nic Lehoux
Product specificatie overzicht

ElementBedrijf Product Name
Interior swing & pocket doorsXinnix Door Systems
Lavatories faucetsVOLA
Interior pivot door hardwareFritsJurgens
Bathroom sinksLaufen
Bath tubs / toiletsDuravit
Tub & Shower faucetsDornbracht

Product specificatie overzicht
Interior swing & pocket doors
Lavatories faucets
by VOLA
Interior pivot door hardware
Bathroom sinks
by Laufen
Bath tubs / toilets
by Duravit
Tub & Shower faucets

Wuehrer House

Jerome Engelking als Architecten

Located in Amaganset, New York, on an expansive and secluded site, the Wuehrer house is surrounded by nature preserves. The house is accessed by a private gravel path and is nestled in a clearing within Stony Hill Forest. The site is gently sloped, covered almost exclusively with white oaks, a few eastern red cedars, and an occasional pitch pine.

 

To celebrate this serene location, the design of the house mutes architectural metaphors, avoids overt symbolism, and conceives of a contemplative structure that is simple, discreet, rational, and generously open to the surrounding landscape.

 

The house is made from a unique, repetitive module. This module is itself dematerialized, reduced down to its outer frame. This subtractive strategy highlights the tactile qualities of the carefully curated palette of materials: unadorned wood, glass, and concrete. The design of the house balances the use of modular fabrication and the craft of traditional construction methods. With its simple geometry and minimal use of materials, natural light becomes the prominent element defining the space, celebrating the ever-changing seasons and the remarkable wooded vistas.

 

The structure is made of a high-quality, high-strength Southern Yellow Pine, laminated and milled into beams and columns with highly-precise profiles. The Canadian manufacturer IC2 was one of the few companies that was able to combine facade mullions with the columns of the house into one slender glulam element. The choice of timber also solves the question of interior finishes, letting the structural material speak for itself. The textured wood surface eliminated the need for drywall, paint, ceiling elements. The materiality provides a warm counterpoint to the minimal design.

 

Passive environmental strategies were employed to create a low-energy house, including a heated floor system and exterior automated wood blinds on the west facade. Natural air ventilation in every room and cross-ventilation between opposite facades keeps the need for air conditioning to a minimum.

 

The Wuehrer House draws on and extends the tradition of modernism in the Hamptons with a contemporary design vocabulary that frames and celebrates its surroundings.

 

Material Used :

01. Raico - Curtain wall system - THERM+ H-I 

02. Skirpus - Exterior wooden blinds

03. Minimal USA - Kitchen cabinets 

04. Gaggenau- Kitchen appliances

05. Miele- Laundry appliances   

06. Litelab- Track lighting 

07. Lucifer lighting- Spot lighting 

08. Bartco- Linear lighting fixture 

09. Luminii- Linear lighting LED source

10. B-K lighting- Exterior façade lighting  

11. ERCO- Exterior path and well lighting 

12. Lutron - Lighting control - Caseta 

13. Duravit- Bath tubs / toilets  

14. Laufen- Bathroom sinks 

15. Dornbracht- Tub & Shower faucets 

16. Vola– Lavatories faucets 

17. Bodart & Gonay- Wood stove

18. Xinnix - Interior swing & pocket doors  

19. FritsJurgens- Interior pivot door hardware 

Dit verhaal is beschikbaar in meerdere talen
Project Credits
Producten die in dit project zijn toegepast
Surfside House
volgend project

Surfside House

Particuliere woningen
Sydney, NSW, Australia - Gerealiseerd over 2018
Bekijk project