22 SOCIAL DWELLINGS NEXT TO THE CHIPIONA CEMENTERY

22 SOCIAL DWELLINGS NEXT TO THE CHIPIONA CEMENTERY

Architect
gabriel verd arquitectos
Location
Spain
Project Year
2016
Category
Social Housing
Jesús Granada

22 social dwellings next to the Chipiona cementery

gabriel verd arquitectos as Architects

A plot available in an old slaughterhouse that had to be demolished .... next to a cemetery. The project arises from the need to accommodate families with difficulties that irregularly occupied the ruins of the old slaughterhouse in Chipiona. It´s important to point that this plot was located next to the village cemetery. During these long years of work and municipal management (more than 10) the area has become a place of pilgrimage, hundreds of people honor one of the most popular folk artists from Spain, native of the town and remains buried in the nearby cemetery. Chipiona is also one of the oldest summer resort towns of Andalusia. It has a typical historic center of the coast of Cadiz that rivals with apartment blocks that have been built in recent decades. The main attraction of the town are its beaches and fish corrals known. The plot With an area of almost 1.500 sqm, the site is located to the northeast of Chipiona. He had three facades street and a wall that had to cover. The front door of the old slaughterhouse was in Río Guadiana street with the clear intention of giving back to the cemetery. On the one hand, we we maintained the main entrance on that front, with the pedestrian access, and secondly, the setback from the street to destine to a parterre. With the aromatic plants and the lattice on the access door we dignify and mark the main entrance into the promotion. Opposed to the previous entrance, in San José St and in front to the cemetery, we place the shared access of vehicles and pedestrians. The shaft that causes these two entrances is formalized in an inner street with a small square. This space serves as a distribution, meeting, stay and entertainment community around the benches that limit the parterres. Provides peace, possibility to care the flowers (as usual in the town) while enjoying the evening get-together with neighbors, watered the plants or watching the childs while playin... we lived not long ago in that way in the courts of neighbors, like a big family. The dwellings are arranged following strict criteria of maximum floor utilization, minimizing the surface of common uses. The bathrooms are disposed in the central band of the structure to optimize installations and minimize costs. The inner houses are treated at the same way as external ones because the intention is to use the interior space as a private square, useful and well formalized space, not a empty residue between the buildings. Formal technical specifications and construction systems of the proposal are aimed at satisfying the usual economic standards and quality in social housing, making at the same time aesthetically and functionally pleasant the life of future users of the building. The project has taken into account the good integration in the urban environment and its adaptation to the environmental conditions, materials of the area, the aesthetic composition of architecture and ways of living in the town. Only inside the white of the volume combined with the cheerful red windows and the bright yellow of the portals in complete harmony with the deep blue sky of Cadiz, keeping towards the street a ascetic image without stridences ... the cemetery is near.

Project team
TD Place
next project

TD Place

Stadiums
Ottawa, Canada
View Project