333 Kingsland Road & Hackney New Primary School

333 Kingsland Road & Hackney New Primary School

Architect
Henley Halebrown
Location
333 Kingsland Road, London E8 4DR, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Primary Schools
Nick Kane

333 Kingsland Road & Hackney New Primary School

Henley Halebrown as Architects

Located on Kingsland Road, one of Hackney’s busyarterial roads on the edge of a conservation area, Hackney

New Primary School combines a community-led school withaffordable homes and shops at street level. It represents an exemplary approach to hybrid architecture combiningdifferent functions without losing the strengths of eitherthe original educational or residential building typologies.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Designed around a cloistered courtyard, the school has aninner-city character. The adjacent residential tower reads as both a landmark for the development as a whole and as acentral European type apartment block with its covered loggia at street level. The buildings’ concrete coloured withred sand and red granite aggregate together with its red brickwork unify the pair, bringing together their unrelateduses while emphasising the design of the two buildings as coherent elements of urban design.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Site
The 11-storey residential block protects the 3-storey schoolfrom noise and fumes along this major thoroughfare. Itscompact plan frees up the site for the School and itsgenerous open-air courtyard playground. This space is animportant focal point for pupils and staff, engendering acollegiate spirit. It also brings natural light into theSchool.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

The School
The cloistered gallery circulation orientates and organizes the school at all levels wrapping around the centralcourtyard. This is covered in canopies that provide shelterand shade while effectively controlling the scale of theSchool and neighbouring buildings for young children.Classrooms, music rooms, the main hall and administrationoffices all face the courtyard. They are faced with lightivory glazed bricks selected for their light reflectingproperties. These also introduce colour to the outside space.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Generous mezzanines, roof terraces, play spaces and gardensoccur on all levels of the school promoting outdoorteaching, conversations, and exercise throughout the schoolday. In addition to other semi-covered spaces and deepclassroom window recesses, these bring the school’s walls tolife, allowing pupils to inhabit them as a liminal thresholdbetween formal and informal worlds or indoor and outdoorspaces. The entrance to the school creates the breakbetween the residential tower and the school, an invitingpoint of arrival with its wildlife-inspired gates designedin collaboration with the artist Paul Morrison.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Simon Henley, founder of Henley Halebrown says,

“The glazed brickwork walls that line the courtyard are sheltered by zinc and glazed canopies which recall those by Asplund at the Woodland Cemetery. Beneath, the thick walls are composed of a variety of differently sized window openings and doorways. Some windows are flush to the brickwork surface creating deep window seats inside the classroom. Others are deep-set to form precast concrete window seats adjacent to each classroom door. These liminal spaces, embed social patterns into the architecture and the fabric of the building.”

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

Apartment Building
The block has 68 apartments that share an orthogonalreinforced concrete central core. At the top of the tower isan open colonnade.

The plan of the building is molded – “pinched” and “twisted” – creating a solid convex curve as it turns a corner. Thisis critical in terms of how the architecture plays with itscontext, introducing movement and depth. The storeys arepaired, with loggias carved out of the mass of brickworkwith a double-height order extending around the perimeter ofthe building, further animating the elevations.

photo_credit Nick Kane
Nick Kane

There is a strong interplay between the façade and the citymaking its wall a threshold between the building and thecity.The apartment building thus gains a civic presencethat transcends its immediate function. This also true ofthe School where its street-facing elevation is constructedwith a long plinth used by the general public as a bench, sofurther adding to the architecture’s liminal quality and itsrole as a piece of social infrastructure within the community.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More