a 100-years-old Parish Centre in Zurich

a 100-years-old Parish Centre in Zurich

Architect
Frei + Saarinen Architekten
Location
Zürich, Switzerland
Project Year
2010
Category
Apartments

Housing
Hannes Henz, Nicolaj Bechtel & Stefan Wülser

a 100-years-old Parish Centre in Zurich

Frei + Saarinen Architekten as Architects

Frei + Saarinen Architects converted a 100-years-old Parish Centre in Zurich and implanted a new wooden lobby with a unique atmosphere that is generated by a clash of „trendy“ facetted geometries and an old fashioned way of detailing.


The geometry of the new lobby is the consequence of stretching the formerly enclosed space towards the facades and respecting the given bearing structure. A new rooflight accentuates the entrance to the hall (see plan). Additionally this vertical element „slows down“ the dynamic character of the lobby.


Aditionally, a new appartment for the priest was designed at the top level. Since a part of the former bigger terrace was covered by a roof-extension, a portion of the tilted roof became a tilted interior wall. Thereby a new pentagonal room with four tilted walls is generated – the priest’s new „tilted“ living room.


Only two new elements are seen from outside: The new fully glazed entrance to the lobby (the glass is a custom product weighting 1.5 tons) and the new dormer window leading from the priest’s living room to the terrace thet can be partly covered by a „James-Bond-Marquee“ (see also http://www.youtube.com/watch?v=7Z-DlrORjC4 ).


Design team: Barbara Frei, Martin Saarinen; Nicolaj Bechtel, Stefan Wülser, Corina Trunz, David Winzeler, Bastien Turpin


Client: Roman-Catholic Church Zurich


Credits Barbara Frei, Martin Saarinen; Nicolaj Bechtel, Stefan Wülser, Corina Trunz, David Winzeler, Bastien Turpin

Slovenian Pavilion EXPO 2015
next project

Slovenian Pavilion EXPO 2015

Pavilions
EXPO 2015 Milan, Italy - Build completed in 2014
View Project