A Look Inside HIOS’ New Tokyo Office

A Look Inside HIOS’ New Tokyo Office

Architect
Masashi Miyamoto Architects / mmar
Location
Sumida City, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Offices
Cody Ellingham
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FurnitureArper SPA
Wall Tiles, FloorMarazzi
Furnituree’interiors
TilesImola Ceramica
Office FurnitureKOKUYO
FloorSisal Carpet

Product Spec Sheet
Furniture
Wall Tiles, Floor
by Marazzi
Furniture
Tiles
Office Furniture
by KOKUYO
Floor

A Look Inside HIOS’ New Tokyo Office

Masashi Miyamoto Architects / mmar as Architects

Following the relocation of the head office of HIOS, known as a pioneer of electric screwdrivers, a new office building renovation project of 1720 m2 was completed in 2019. The existing steel-structured five-story building was reused and adapted to the needs of the new headquarters.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

The new office building will require an office for 60 people; it will provide a showroom, reception room, conference room, design room, laboratory, workshop, and facilities ranging from product development to retail development.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham
photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

The company has been relocating every 10 years based on the principle of "creating an environment where employees can enjoy being at work, and where they can enjoy being in the workplace."

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham
photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

Transforming the existing warehouse building, a new circulation drew on the existing building structure, opening previously closed-off areas while introducing a series of interventions that range from repair and restoration to the introduction of contemporary elements.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

Providing a new circulation of guests, we proposed the creation of a grand entrance by cutting out the facade and placing void openings to connect two key public spaces: the 'Meeting lounge' and the 'HIOS theatre showroom.' In these spaces, the spiral staircase leads from the 'Meeting lounge' on the 1st floor to the 'HIOS theatre showroom' on the 2nd floor, creating a continuous pathway that welcomes potential visitors. The spiral staircase design echoes the 'torque of screwdriver and screw' and encompasses HIOS's innovative mind and spirit.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

To revitalise the facade, the new volume was reshaped by scraping away from the existing exterior walls, rather than adding new decorative materials, such as facade claddings. After verifying the sunlight conditions in the urban environment, the position and size of the openings were adjusted to create an exterior design that utilises the openings and materials of the existing building. As a result, the buildings were reduced and replaced with a more contemporary design.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

The existing openings were utilised and converted to glass walls, and by adding an atrium and a roof terrace, natural light was introduced into the building to create a new, brighter and more open space, which was also designed for a "worker-friendly environment".

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

In addition, polycarbonate sheets were used as a partition wall in the warehouse and parking lot spaces to rationalize the lighting equipment and reduce the lighting usage time.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

The greening was carried out under the concept of a sustainable office environment, where office space is surrounded by gardens. The office space is now surrounded by greenery and is still enjoyed and loved as part of the building.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

We also designed every detail needed for this project, including fixtures, furniture, doors, signage and exhibition display.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

The new office building will continue to exist as a comfortable and sustainable office that people will become attached to, as they become more aware of their individual roles in a "worker-friendly environment," which will lead to voluntary environmental considerations.

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

Team:
Architect: Masashi Miyamoto Architects/mmar
Structural Engineer: Frameworks
Photographer: Cody Ellingham

photo_credit Cody Ellingham
Cody Ellingham

Materials used:
Exterior: Sash
Cladding: Aluminum Sash
Aluminum Corrugated Panel
Entrance
Wall: Ribbed Stone Tiles
Floor: Tiles, Imola
Lounge
Floor: Terrazzo tiles
Corridors, 2Fexhibition room
Tiles:Imola
2F Lounge
Floor: Sisal Carpet
Toilet
Wall: Tiles:Marazzi
Floor: Marrazi
Furniture
Lounge: Arper, e’interiors
Office: Kokuyo

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution
3 Feb 2023 News
Mc100 concept marks Guatemala’s 100th McDonald’s restaurant and the brand’s ongoing evolution

Over the past 40 years,  the McDonald’s brand has become deeply ingrained into Guatemalan... More

LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

25 Best Architecture Firms in Lisbon
1 Feb 2023 News
25 Best Architecture Firms in Lisbon

Sculpted volumes that play with natural light; simple white forms that respond to warm climates and... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More