A Place of Elegant Comfort

A Place of Elegant Comfort

Architect
GAO ARHITEKTI d.o.o.
Location
Ljubljana, Slovenia
Category
Apartments
Miran Kambič
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosSmithfield
Glass bathtubAntonio Lupi Design S.p.A.
Alabastri di Rex tilesFLORIM
Wall lightDelightfull
TapsGessi
Bon Bon dining tablePotocco

Product Spec Sheet
Manufacturers
Glass bathtub
Alabastri di Rex tiles
by FLORIM
Wall light
Taps
by Gessi
Bon Bon dining table
by Potocco

A Place of Elegant Comfort / ground-floor apartment

GAO ARHITEKTI d.o.o. as Architects

We designed the apartment with a special sense of love for the family living in it – it was their openness, hospitality and unwavering trust that gave meaning to this project and allowed us to create a space that is in tune with their desires.


In furnishing the previous apartment, the clients swore by a minimalism in white, so we tried to hang onto this softness and freshness as a guiding stylistic principle as we designed the new home, also enhancing the details by means ofpleasant contrasts, soft colours and materials of various textures.


By removing the partition wall, we opened up the main horizontal feature from the entrance to the bedroom, thus allowing light to cascade through the entire area. The bedroom, meanwhile, is a lively littleoasis that combines spaces forbathing, sleeping, and closets. The only separate and intimate space is where the toilet bowl is hidden.

 

The bedroom is artfully enhanced by means of Wall & Deco wallpaper, and a stand-alone countertop adorned in glittering ceramic Florim Alabastri di Rex tiles stands out. Cradled in this countertop is a lovely washbasin, whose functionality is ensured by the brass mirror that hangs independently from the ceiling. Black, glossy Gessi taps complement the Antonio Lupi glass bathtub, which is reflected in the warm, brown mirror on the wall behind it and which stands splendorous in allits beauty and semi-transparency. On the opposite wall, the wardrobe is made complete by acrafted Delight FULL wall light.


We also removed the partition wall which limited the wardrobe at the entrance, thus visually expanding the space and integrating it into the whole. The anthracite grey mirror further adds to the sense of spaciousness.

 

Both of the children’s rooms, which run off the hall, are long and narrow, which is why we have the furniture running along the sides, leaving the in-between space open with a creative corner and lights on the terrace, which one perceives as an extension of the living quarters.

 

A small hallway connects the passage from the corridor and the bedrooms like a little shell, serving as both a link to and an entrance into the playful and girlish children’s bathroom and utilities; we painted it a gentle grey-blue colour, and the diagonal cut-outs on the utility wall ensure that it is properly ventilated.

 

When designing the living area, balance was our guiding rudder. The kitchen area is symmetrical and graced on both sides by high counters. The kitchen island, with its contrasting colours, functions like a photographic negative to the light colours of the counter and the cupboards hanging above it. The living compoundsrun along a central axis and move in sequence, thus providing a sense of functional symmetry and balance.

 

We found inspiration for the intimate sense of spatial freshness and sophistication in an oil painting by the Slovene painter Metka Krašovec. We hungthis central and only work of art, thus adhering to minimalism on one hand and dominance on the other. The picture is an indispensable aspect of the apartment’s space.

 

The interesting design of the Bon Bon dining table, by Pottocco, and the organic softness of the Patricia Urquiolacouch set, continue along the axis and up to the simple console television cabinet.

 

The lights are soft, simple, andof a warm LED colour. The French Herringbone parquet is of a carefully selected format, oiled and friendly to users and the environment alike – like the majority of the carefully selected materials, the parquet contains no artificial coatings, varnishes or dangerous substances, entailing that it breathes with the space.

 

The apartment is not designed to change the lives of the masses, but it is certainly designed to change the life of the family that has found a home in it.

Share or Add A Place of Elegant Comfort to your Collections
Project team
Products used in this project
Torre Olmo
next project

Torre Olmo

Offices
Pacho Viejo, Mexico - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter