A Sense of Space

A Sense of Space

Location
West Sussex, United Kingdom
Project Year
2014
Category
Housing

A Sense of Space

The Myers Touch as Interior Architects

How open shelving can increase the feeling of light and space


The Brief


Our client had completely renovated a small terraced Edwardian cottage and the last big challenge was the kitchen. She had knocked the tiny old kitchen and dining room into one large space and now she wanted a simple layout with an island and an understated look overall. There were to be no wall units to keep the room feeling spacious and the plan was to place a circular dining table in the corner of the room to balance the rectangular shapes of the units.


The Challenge


There were a number of challenges to this project! Firstly a new solid oak floor had already been laid and so we had to work with the constraints of the water and power supplies already in place. Secondly, our client had a much loved stainless steel range cooker that she wanted to incorporate into her new kitchen design. And thirdly, we were working with a very modest budget for this quality of kitchen. The Outcome


In the end, the range cooker had to go as there was not enough room to accommodate it in the layout our client wanted. A simple run of units on one wall with open display shelves above and an island facing it has created a spacious and streamlined galley kitchen. The effect of the layout is to increase the sense of space and flow in a modestly sized room and to give a spectacular finishing touch to a now beautifully renovated little house.


What the client said


"I am so delighted with my kitchen. It was hard to let go of my range cooker but from the day it went I have loved my induction hob and oven and haven’t looked back. I would like to thank Keith for his meticulous eye for detail and for the care with which he helped me think through the design. I was also very impressed by the care and attention of the team who came to fit the kitchen – it was all very professional and reassuring. What I hadn’t expected was to gain not only a new kitchen but a space to sew and paint and just generally spread out! The whole house feels bigger as a result of this wonderful kitchen. I was on a tight budget and I think it has been fantastic value for money. Thank you to everyone involved in the project".


— Mrs Brown, Southbourne

Share or Add A Sense of Space to your Collections
Project Credits
Interior Architects
Frog Castle
next project

Frog Castle

Private Houses
Alderley Edge, Cheshire, UK - Build completed in 2017
View Project