Aanandam Residence

Aanandam Residence

Architect
LAD Studio
Project Year
2021
Category
Private Houses
Bharat Aggarwal
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Paint finishesAsian Paints
Natural Veneers Century Ply
FenestrationsDeceuninck India
LightingJainsons Lights
Sanitary-wareJaquar - Sanitaryware
Decorative LightsThe White Teak Company

Product Spec Sheet
Paint finishes
Natural Veneers
Fenestrations
Lighting
Sanitary-ware
Decorative Lights

Aanandam Residence

LAD Studio as Architects

This house has a unique story that is narrated as one walks around the lanes of a tightly knit urban setting of Gurugram. Not from ground zero but at quite an early stage, the aspirational client with his family moved into the office asking for a house that is more than just a place to live. For this version of their brief, architects at LAD Studio decided on intervening and designing an abode “Aanandam”, a home that is joyous and an elegant sanctuary that spaces luxury, style, and exuberance.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

 

A house for the family of two generations is designed to ensure the clients relish a sense of discovery and a feeling of intimacy in the intentionally carved out cozy spaces. By retaining the structural layout in place, LAD Studio was able to create stimulating spaces spread across three floors consisting of a garden area, formal and informal livings, dining, an open kitchen, a little home forest, four bedrooms and a terrace for the family get-together.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

 

The house is intertwined indoors and outdoors creating a beautiful harmony and a sense of peaceful living. Landscaped greens convince the family members to have regular occupancy to the delightfully premeditated outdoor space for their morning chai and yoga sessions. Separate entries for guests and family members help in creating segregation between public and private spaces. The guests walk through the landscaped garden with subtropical plants to approach the drawing. While the private entrance of the house opens into the dining space, where the teak ceiling guides all the way terminating to the private areas.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

 

The double-height dining space integrated with skylights on the upper levels anchors the entire built space keeping the interiors well-lit and accentuates a visual connection between the two floors. Opportunities to flourish a little jungle indoors is intelligently created by thoughtfully opening and designing the service shafts that help in settling a refreshing ambiance and certain a relationship with nature that fundamentally goes missing in today’s urban living. The captivating metal staircase with contemporary art forms at intermediate landings unfolds a distinctive experience and a sense of lightness within the house.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

 

The bedrooms are kept minimal with neutral shades and natural materials. Natural textures of wood, Indian stones, and neutral color palette with accents of eclectic colors such as pigeon blue, yellow, brick red, and burnt orange create elegant interiors that epitomize an exclusively designed urban home. Another prominent element on the first floor is a 6’ wide balcony attached to the son’s bedroom facing the east. The balcony with a metal screen welcomes the morning sun creating patterns of floors and walls and assures privacy from the road.

photo_credit Bharat Aggarwal
Bharat Aggarwal

The design is further enhanced by embracing and highlighting the exteriors with the meticulous composition of horizontal and vertical lines delivered in form of louvers. These louvers along with plantation cut the direct sunlight, allowing the filtered natural daylight to bounce deep into all the areas. The bold black stone supplemented with 20’x15’ wide projection supported on a point load gives this pleasure home a prominent identity.

This story is available in multiple languages
Share or Add Aanandam Residence to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
House with patio in Kunovice
next project

House with patio in Kunovice

Private Houses
Czech Republic, Kunovice - Build completed in 2019
View Project