ANDOVER ROAD

ANDOVER ROAD

Architect
OB Architecture Ltd

James Chapman
Location
Winchester, UK | View Map
Project Year
2014
Category
Private Houses
Stories By
OB Architecture Ltd

IQ Glass UK
Martin Gardner, martingardner.com

ANDOVER ROAD

OB Architecture Ltd as Architects

Winchester studio OB Architecture has renovated a 1930s house in Winchester adding a dramatic glazed living, kitchen and dining space. Together with its extensive rear garden it has been transformed into a modern family home.


The Client’s brief was to extend and remodel the house at ground and first floor to provide a light filled kitchen dining space connected to a vibrant family room that opens out to maximize the potential of the large garden. The design seeks to reconcile the individual elements of the house by creating a singular elegant form. At first floor a new bedroom with ensuite is created.


Other additions include the insertion of oak timber trusses and an oak-sliding wall, which links the kitchen dining space with a day room. The works are complimented by a landscaped garden comprising swimming pool, pergola, timber decking and feature planting.


The architects specified a simple palette of materials including oak, limestone and off-white painted steelwork to give warmth and intimacy to the spaces. The use of stone and timber is continued externally to mediate between inside and outside.


The glazed extension uses structural glass supported from L-shaped steel box sections and incorporates large rooflights to bring light deep into the interior.


Andover Road has featured in: - Grand Designs Special Edition 04, The Extensions Issue 2016: http://obarchitecture.co.uk/grand_designs_may_2016_andover_road - Homebuilding & Renovating, May 2016 issue: http://obarchitecture.co.uk/hr_may_16_andover-road - SelfBuild & Design magazine, January 2015 issue: http://obarchitecture.co.uk/selfbuild-jan-15


Photography: Martin Gardner (martingardner.com)

Andover Road

IQ Glass UK as Manufacturers

Slotted within the building structure, this modern glass box extension adds a dramatic glazed living and dining space to a 1930’s house in Winchester.


The glazed extension uses structural glass supported from L-shaped steel box sections and incorporates large rooflights to bring light deep into the interior. The various elements of structural glass were designed by specialists IQ Glass. These elements fit into the uneven level changes at the base and slotted roof design and are silicone jointed together without any framing required for a frameless glass extension.


Within the structural glass extension design, a modern aluminium patio door and small aluminium opening windows allow for ventilation from the kitchen and allow access to the gardens and external pool room.


More from the Manufacturer:


IQ Glass were asked by the project architects to design and install the glass box extension element of this kitchen extension and internal remodelling. The overall effect desired from these reworks was to promote a more open plan living environment around the heart of the home; the Kitchen.


The design of the glass extension was interesting as it was envisioned to seem as if the glass extension was slotting into the building structure. Uneven elements of solid roof jutted from the original building with the glass slotting between.


The area was opened up with internal glass balustrades invisibly protecting level drops from the kitchen to the sunken seating area in the centre of the new glass box extension.


To the extension itself IQ Glass designed various elements of structural glass, fitting into the uneven level changes at the base and slotted roof design, to be silicone jointed together without any framing required for a frameless glass extension. Within the structural glass extension design, a modern aluminium patio door and a small aluminium opening window were placed to allow ventilation from the kitchen and allow access to the large gardens and external pool. These aluminium frames were finished in a powder coated black finish to correspond well with the black structural joints of the glass extension.


A double opening set of aluminium doors were used as the patio access doors on this project due to the small opening area available to the design.

Product Spec Sheet

ElementBrand
joineryFerguson Joinery Ltd
ManufacturersIQ Glass UK
SteelworkPJS Ltd
kitchenThe Myers Touch Ltd
Product Spec Sheet
Manufacturers
Steelwork
by PJS Ltd
kitchen
Penthouse In Costa Blanca
next project

Penthouse In Costa Blanca

Private Houses
Alicante, Spain - Build completed in 2019
View Project