Apartment building Tödistrasse Zürich

Apartment building Tödistrasse Zürich

Architect
ADP Architektur Design Planung AG
Location
Zürich, Switzerland
Project Year
2016
Category
Apartments
Jürg Zimmermann
Product Spec Sheet

ElementBrand
Steel frames windowsAlurex Soleda
KitchenBulthaup Zürichsee
Windows wood-metalFenster Nauer
Sun ProtectionGriesser
Garage GatePamax AG
Sanitary Ware SupplierRichner

Product Spec Sheet
Steel frames windows
Kitchen
Windows wood-metal
Sun Protection
Garage Gate
Sanitary Ware Supplier
by Richner

Apartment building Tödistrasse Zürich

ADP Architektur Design Planung AG as Generalplaner

The exiting old house was demolish. In its place was built a new building with 16 apartments.The detached apartment building in urban center position has a mezzanine floor, four regular storeys and one attic storey. The mezzanine floor gives the entrance of the house an additional height, which gives the house a certain exclusivity.Three flats per floor are organized around the central staircase.

 

The apartments are each oriented on two sides and receive a retracted loggia at the corner of the building. The floor plans of the apartments allow different arrangements of the kitchens to cover various buyer wishes. Each apartment receives a bathroom with natural light on the facade, as well as a second bathroom in the area of the entrance. One room per apartment receives direct access from the master bedroom to the bathroom.The building created in massive construction is based formally with its perforated facade of the existing building structure. The standing windows have a deep balustrade with outside railing. The regular arrangement of the windows is accompanied by horizontal bands, which represent a quartier typical design feature.

 

The conventional compact insulation is finished with a washing plaster. The window reveals were formed with metal frames.The simply kept façade receives a noble grade corresponding to the price segment, which sets it apart from the standard.

 

The houses are built according to the MINERGIE® standard and certified with the MINERGIE® label. The building has a ventilation system with heat recovery. The central ventilation unit is located in the technical center under the roof.

This story is available in multiple languages
Project Credits
Electrical Engineer
General Constructor
Building Services Engineer
Building Physics
Civil Engineer
Fletcher Hotel, Amsterdam
next project

Fletcher Hotel, Amsterdam

Hotels
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2013
View Project