Apartment in Benfica

Apartment in Benfica

Architect
Atelier 106
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2017
Category
Apartments
Do Mal O Menos

Apartment in Benfica

Atelier 106 as Architects

The original apartment had a characteristic structure of the time, with a long corridor for the distribution of the different spaces, quite compartmentalized.

The customer's only requirements were to maintain the existing T2 typology and to respect the budget ceiling - one of the project's challenges.


The first thing that made sense in an area-constrained apartment consisted of "dissolving" the long corridor that marked the spatial organization-functioning as the skeleton of the house-and giving it a function. In this sense, the walls that delimited the living room and kitchen - face to face - were torn down in order to extend space, both spatially and materially, as well as visually. The result was the transformation of three separate areas - living room, corridor and kitchen - into three communicating areas.


The new delimitation of the areas is created through two large iron window openings that separate the living room from the dining room and the kitchen, maintaining the visual connection and accentuating the depth of space. This design also allows to give greater brightness to the apartment. The continuity is also marked by the kitchen floor that extends to the new dining room. The ceramic floor, with the same dimensions as the existing wooden block, fits perfectly into this, creating a kind of "carpet" that fits the space intended for the dining room.


The sanitary installation, with a generous area and longitudinal design, had a layout that did not take advantage of the two dimensions.

It was decided to opt for this design, through the clear division between circulation and functional area.


The project results, therefore, in a harmonious connection between past and present, a consequence of the preservation of typical elements of the time, combined with other contemporary ones. Some kitchen furniture was recovered, as well as the old chimney that coexists with the new structure of open wooden furniture.Attention to detail was one of the most important aspects, giving rise to a project in which each detail is important in the whole and contributes to its unity.

Project team
Architects
Designers
Consultants
Theatre De Kampanje
next project

Theatre De Kampanje

Concert Halls, Exhibitions and Theaters
Den Helder, Netherlands - Build completed in 2015
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter