Apartment in Olivais

Apartment in Olivais

Architect
Atelier 106
Location
Lisboa, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
do mal o menos

Apartment in Olivais

Atelier 106 as Architects

The apartment that included the intervention is located in a building typical of the Olivais urbanization, with an obvious structure of beams and pillars. The premise of the project was based on the transformation of a property that still presented its original form and materials, dark and compartmentalised, into an apartment with more fluid spaces, a clearer organisation and with more light.

 

One of the client’s requests was to establish a greater relation between the kitchen and the dining/living room, a social WC closer to the social areas and sanitary installations serving the bedrooms in a more private area of the apartment.

 

Thus, the first action was to separate, in some way, (maintaining the relation) the area considered more social from the more private area, this separation being achieved through a plan going all the way up to the ceiling. However, the carpentry works that mark the room and divides the spaces, also extends towards the bedrooms, creating tidiness and communication between the two areas, showing an independent reading if the sliding door is closes and a continuous reading if the door is open.

 

Part of the kitchen wall was torn down, which allowed to gain amplitude and openness to the remaining spaces, but which can be closed through a sliding door which was set up again. Close to the kitchen and to the sanitary installations there is a study and in the private area two bedrooms, as well as the sanitary installation where niches in the wall allow for storing items, creating a dynamic composition as well as providing storage.

The apartment has gained more amplitude, a clearer and more fluid organisation and more light.

This story is available in multiple languages
Share or Add Apartment in Olivais to your Collections
Project Credits
Architects
Designers
Consultants
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersMarazzi
Product Spec Sheet
Manufacturers
by Marazzi
College & Community Center
next project

College & Community Center

Community Centres
Chemin du Collège 6, Belmont-sur-Lausanne, Switzerland - Build completed in 2014
View Project