Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Apartment Refurbishment in Psychiko, Athens

Apartment Refurbishment in Psychiko, Athens

Architect
Takis Exarchopoulos Architects
Location
Plotarchou Chatzikonstanti 3, Psychiko, Greece | View Map
Project Year
2018
Category
Apartments
Panos E. Gerakakis
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Water faucet 'Bauedge' and shower system for bathroomGROHE
BauEdge
Ceramic floor tiles and ceramic wall tiles for bathroomVilleroy & Boch AG
Toilet for bathroomLaufen
'Chair One' chairsMagis spa
'George' floor lampTobias Grau
Oven and stoveBeko

Product Spec Sheet
Water faucet 'Bauedge' and shower system for bathroom
BauEdge by GROHE
Ceramic floor tiles and ceramic wall tiles for bathroom
Toilet for bathroom
by Laufen
'Chair One' chairs
'George' floor lamp
Oven and stove
by Beko

Apartment Refurbishment in Psychiko, Athens

Takis Exarchopoulos Architects as Architects (design and supervision of construction)

This apartment, in the area of Psychiko, Athens, is located in the ground floor of a multi-storey building, built in the year 1961 on a slopy plot.

It went through some alterations and extensions of its spaces through the decades.

While the original core consisted of approximately 60cm (2ft) thick stone walls, the extensions were constructed as a reinforced concrete structure with brick infills.

Since a new residence was built on a neighbouring plot, there has been a change of the local groundwater line.

We had to take protective measures, to ensure, that the apartment's substance was not additionally endangered by rising damp.
Existing parquet floors, that had already been damaged, had to be removed. All floors were then covered with one type of ceramic tiles, giving the apartment a more spacious feel as a whole.

All static elements were checked and appropriate repairs were carried through, where needed. The electrical system, heating and plumbing were reconstructed and adapted to contemporary needs.

The main entrance was relocated to a more central position of the floor plan. While the distinct function of the kitchen was preserved, its walls were torn down, creating a free-flow space with the living room.
The two spaces are now defined by a wooden construction "hiding" an existing pillar and featuring additional storage space.

The small bathroom was altered by "tidying up" its random shape.

Every available space in the apartment was exploited for storage room by integrating closets in niches and openings.

Architectural design and supervision of construction:
Elena Exarchopoulou
Panos E. Gerakakis

Apartment's area: 71,50m² (769,50ft²)

Project Credits
Architects (design and supervision of construction)
Cantilever House
next project

Cantilever House

Private Houses
Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, Malaysia - Build completed in 2015
View Project