Apartment Renovation in Raval. Barcelona

Apartment Renovation in Raval. Barcelona

Architect
Eva Cotman
Location
Barcelona, Spain
Project Year
2013
Category
Apartments
Eva Cotman & María Ceballos

Apartment Renovation in Raval. Barcelona

Eva Cotman as Architects

This project sets out to alter and improve an apartment situated in Raval, the Ciutat Vella district of Barcelona. An area used to be known for its nightlife as well as the insecurity, El Raval has changed significantly in recent years, and has become one of the touristic attractions in the center of the city. Today it is home to many bars, restaurants, museums and art galleries, making it a popular neighborhood among young professionals and students alike.


The clients are a young couple with a very active social life, enjoying fully all the cultural activities that Raval offers. In defining the new use of space, in accordance with the client’s needs, much attention has been given to maximize the entering of daylight and the visual interrelationships between the different parts of the house, each with its own identity. The aim was to give the occupant various possibilities to move from one space to another, to create diversity inside the apartment as well as to enable the clients to enjoy the diversity of the neighborhood where they live.


The project objective is to try to maximize the functionality of the space for the new and contemporary use by the owner, but at the same time not to loose the identity of the neighborhood and materiality of the existing building. The economic aspect was an important part of the project – it had to be a low-cost project done in a relatively short-time execution.


The apartment was previously ‘cleaned’: the walls were cleaned from cast, the cast ceiling was removed and all non-loadbearing walls were removed. The apartment wooden ceilings, as well as brick walls, are painted white to be a blank base for the activities of its future occupants. The heart of the house is around the library, which separates the dining room from the built-in closet and, at the same time, joins the kitchen, dining room and the living room; it is an all-in-one element: staircase, bookshelf, closet and bench. The staircase leads to the small gallery located on the top of the closet, and is a space with a guest bed. This gallery also helps to access the storage, which is located above the kitchen and the entrance area. It is a compact apartment with multifunctional elements to provide flexibility and adaptability to different needs, in other words, a ‘mini-space’ with a ‘maxi-functionality’.


Architect: Eva Cotman Location: Barcelona, Spain Project area: 40sqm Project year: 2013 Photographs: Eva Cotman, Maria Ceballos Constructor: Dolmen Reformes

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More