Appartamento in Firenze – Romito
Antonio Strafella
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Sfera wc Newflush® 54x35 wall hungCeramica Catalano
radiant ceilingEUROTHERM
wainscotingKaindl
shower glassMegius
track lighting in the living roomWEVER & DUCRÉ
Strange 1.0 Led, Sqube on track, Solid
tiles in the bathroomAtlas Concorde
Boost, Arkshade clay mosaico Prisma

Product Spec Sheet
Sfera wc Newflush® 54x35 wall hung
track lighting in the living room
Strange 1.0 Led, Sqube on track, Solid by WEVER & DUCRÉ
tiles in the bathroom
Boost, Arkshade clay mosaico Prisma by Atlas Concorde

Apartment in Florence – Romito

Borgo Architetti as Architects

The restructuring project involved an apartment located on the third floor of a small building in the 5th district – Romito area - not far from Santa Maria Novella station. The presence of an entrance and some excessively spacious rooms made it necessary to have a more rational distribution of spaces to meet the client's needs.

Caption

The project took shape around a central service core with a material appearance, covered with a cement-effect wainscoting; inside it, there is a technical room serving as a storage space, a wardrobe for seasonal changes, a shoe rack, and a laundry cabinet.

Caption

The bedrooms and bathrooms are separated from the central block by a corridor that winds around it, creating interesting views of the living room. The sleeping area is separated from the living area by two aluminum and glass doors positioned in an offset manner, leaving the entrance and the coat rack in direct connection with the living area and separating the children's room from the adjacent kitchen.

Caption
Caption

The living area appears as a single large space: visual continuity between the living room and the kitchen is ensured as the two functions are separated only by a peninsula cabinet; to emphasize the depth of the optical cones, on the opposite side of the living room, a system of oak slats separates and reveals a small area designated for smart working. In this way, each function is well distinct but never separated from the adjacent ones, avoiding excessive compartmentalization of space. The false ceiling, the pelmet along the windows, and the design of artificial lighting contribute to giving a unified perception of the living area.

Caption
Caption

The choice of glass doors further expands the views; from the living room, the material block is perceived as an island with an imposing mass, alongside the lightness of the doors that reveal glimpses of the rooms. This dichotomy is found in the choice of materials and colors: the grays of the central cement-effect block and the background wall of the living room, hiding the guest room, interact with the oak of the parquet and slats, creating a pleasant chromatic balance. The design of the carpentry work allowed for optimal use of space through an organic language.

Caption
Caption

The renovation intervention was an opportunity for energy efficiency: in addition to replacing fixtures with monobloc systems with insulated frames and casings, heating, and cooling were entrusted to a ceiling radiant system powered by a heat pump and integrated with a controlled mechanical ventilation system that contributes to air exchange, improving its quality and recovering heat that would otherwise be lost. The completed works have allowed the apartment to move from class G to class A2, resulting in economic savings and an improvement in living comfort.

Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More

Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic
23 Feb 2024 News
Bučina Cottage is inspired by traditional construction of timber houses in Czech Republic

Designed by Prague-based architectural studio ADR, Bučina Cottage is a contemporary residence for th... More

Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house
22 Feb 2024 News
Herzog & de Meuron bases SIP Main Campus on the concept of a courtyard house

International architectural practice Herzog & de Meuron has completed SIP Main Campus, a large-s... More

10 public buildings that rely on natural ventilation
22 Feb 2024 Specification
10 public buildings that rely on natural ventilation

The climate emergency necessitates an approach to architecture that looks at all aspects of a buildi... More

Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona
20 Feb 2024 News
Student residence reflects former industrial heritage and character of Poblenou, Barcelona

Barcelona-based architecture and urbanism firm JPAM has completed a student residence in the 22@ dis... More

25 best natural wood facade cladding manufacturers
19 Feb 2024 Specification
25 best natural wood facade cladding manufacturers

Exterior wood facade cladding is a textured, natural material that makes a strong aesthetic statemen... More

Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification
16 Feb 2024 News
Studio Razavi Architecture designs a Parisian apartment building that promotes urban densification

Paris-based Studio Razavi Architecture has completed 93 Petit, a residential apartment building in t... More