Artist residency

Artist residency

Architect
NeM / Niney et Marca architectes
Location
Lens, France | View Map
Project Year
2015
Category
Art Galleries

Private Houses
©Maxime Têtard

Artist residency

NeM / Niney et Marca architectes as Architects

The artist residency designed for the Pinault Collection has two components. On the one hand the rehabilitation of the old presbytery of Saint-Théodore, a small mining town, devolved to the habitation of the resident artist and on the other hand the construction of a studio in the garden.

The rehabilitation of an existing building or building ex-nihilo are for us two complementary aspects of the architectural design. We wishedin this project to express as precisely as possible the specificities of each aspect which therefore involved a double challenge.But we were as well guided by the unique ambition of not presaging either the way of living or the way to work ofthe future residents.

The presbytery, the living place ofthe residency, was fully rehabilitated. Its outer envelope was restored in its original appearance and its interior was design with minimalism. From the cellar to the attic the spatial functions are suggested and permutable, the different places finding their destination and their comfort being experienced in the space, the simplicity and the luxury of the freedom.

Choosing to place the studio away from the presbytery was quickly an evidence to distinguish the place of work from the dwelling, each having their own environment on the plot.

Its spatial formulation is built from the three main axes that define a studio : light, walls and technical space.

This place of creation was designed as a tool allowing the multiple practices and visions of the residents, but also as a place being able to be spatially and luminously modulated according to the desire and the need, the hour of the day or the year.

We have designed a double envelope of glazing and mobile walls that can transform the space from total transparency to complete darkness. This enveloppe is complemented by a technical part in burnt wood.

This story is available in multiple languages
Product Spec Sheet

ElementBrand
Facade Cladding in burned woodNoirdeBois
Product Spec Sheet
Facade Cladding in burned wood
Zoina Auspicious Omen Sales Center
next project

Zoina Auspicious Omen Sales Center

Offices
Zhanjiang, Guangdong Province, China - Build completed in 2020
View Project