Atelier for a sculptural artist [43X60]

Atelier for a sculptural artist [43X60]

Architect
Maximilian Eisenköck Architecture
Location
Hauptstraße 26, 3430 Neuaigen, Austria | View Map
Project Year
2020
Category
Workshops

Pavilions
Martin Weiss
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Forbo Linoleum Marmoleum Walton, Color Titanium, 2,5mmForbo Flooring Systems
Sliding Doors and fixed Glazing, ASS 50, AWS/ADS 75SCHÜCO
Schüco AWS 75, ADS 75 HD, ASS 50
Mosaic Tiles for Floor and WallMarazzi
SistemN
Light gray Foil RoofCOVERiT
NOVOtan
Vapour BarrierSIGA
Majpell
Ceiling Lights Medo 40 framelessSLV
MEDO 40

Product Spec Sheet
Forbo Linoleum Marmoleum Walton, Color Titanium, 2,5mm
Sliding Doors and fixed Glazing, ASS 50, AWS/ADS 75
Schüco AWS 75, ADS 75 HD, ASS 50 by SCHÜCO
Mosaic Tiles for Floor and Wall
SistemN by Marazzi
Light gray Foil Roof
NOVOtan by COVERiT
Vapour Barrier
Majpell by SIGA
Ceiling Lights Medo 40 frameless
MEDO 40 by SLV

Atelier for a sculptural artist [43X60]

Maximilian Eisenköck Architecture as Architects

In 2019 the freelancing sculptural ar5st Ms. Monika Rienoessl decided to move from the city of Vienna to the country house in which she was raised in the small village of Neuaigen in Lower Austria in order to establish her artist’s studio.

With the money she recently got from having sold her apartment she approached the Vienna based office of Maximilian Eisenkoeck (MEA) in order to create her dream house. She envisioned constructing a minimalist, white pavilion home where she could live and display her artwork. With the experience gained in industrial construction methods, the architect developed the idea of establishing a basic structure with as few parts as possible and to use the remainder of the budget for renovation purposes of the old existing country house.

The structure of the pavilion consists of 43 tiny columns with a diameter of 60mm fixed on prefabricated concrete foundations supporting a 140mm wooden board as the roof. The interior and exterior space is only divided by an almost invisible layer of extra clear float glass. The setback of the roof provides maximum light throughout the day preventing direct solar radiation. Moreover, it removes the need for additional sunshades or cooling systems.

The old clay brick house on the main street serves as a striking contrast to the light new structure in the back. The existing house was in a very bad state of repair but it was able to be saved and upgraded with some simple but effective improvements such as the reorganization of the floor plan and some additional window openings where they were needed. Now it serves as the artist’s workshop.

The existing concrete exterior spaces were kept wherever possible. These spaces are now being used for the display of the artist´s sculptures.

 

Material Used :
1. Schüco Windows - Sliding Doors and fixed Glazing, ASS 50, AWS/ADS 75
2. Forbo Flooring Systems - Forbo Linoleum Marmoleum Walton, Color Titanium, 2,5mm
3. SLV Lighting - Ceiling Lights Medo 40 frameless
4. Marazzi Tiles - Marazzi SistemN Mosaic Tiles for Floor and Wall
5. Siga Cover AG - Siga Majpel Vapour Barrier
6. Coverit - Coverit NOVOtan light gray Foil Roof
7. Grohe - Grohe Shower fittings
8. Hansa - Hansa Public Faucets

This story is available in multiple languages
Project Credits
Products used in this project
Grândola House
next project

Grândola House

Private Houses
Mosqueirão, Grândola, Portugal - Build completed in 2014
View Project