Austin Shelter for Women and Children

Austin Shelter for Women and Children

Architect
McKinney York Architects
Location
Austin, TX, USA | View Map
Category
Community Centres

Wellness Centres

Austin Shelter for Women and Children

McKinney York Architects as Architects

Situated in a bucolic corner of East Austin, the Austin Shelter for Women and Children seeks to offer homeless women and children a place of respite and assistance in a natural setting that fosters healing and growth. This project is a renovation and addition to the shelter’s existing historic building, constructed in phases to allow the existing facility to remain continuously operational to serve women and children in need.

A 4,200 sf addition provides crucial expanded bed capacity to assist in serving women and children who are experiencing homelessness. Simple and efficient planning featuring rooms organized as suites via the use of communicating doors allows a maximum of flexibility for different family sizes and arrangements. The addition also contains a generous shared living room, a large communal bathroom with individual shower compartments, and a smaller unisex bathroom for use by older boys within the shelter. A glazed entry and reception area elegantly links the new addition and existing building.

The new standalone daycare center has two classrooms for young children, a nursery for infant care, an outdoor classroom, and a nature play-focused playground shaded by a magnificent live oak and furnished with the whimsical art of Virginia Fleck through the Art in Public Places program. The thoughtful, enfolding design combined with the playful roof shapes creates a space within the shelter where kids can be kids.

The project also includes general site and utility improvements, and approximately 4,000 sf of much-needed renovation and repair work within the existing building.

Recognition: Design Award, Texas Society of Architects; Design Award, AIA Austin

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More