Avondale Hights Library & Learning Centre

Avondale Hights Library & Learning Centre

Architect
H2o architects Pty Ltd
Location
Avondale Heights VIC 3034, Australia | View Map
Project Year
2011
Category
Libraries

Information Centres
Trevor Mein
Product Spec Sheet

ElementBrand
Flooring: Marmoleum Real vinyl sheet flooring Forbo Flooring Systems
CarpetInterface
Ceiling tilesArmstrong Ceiling Solutions
composite panel claddingAlucobond
Roofing: Slate Grey Colourbond sheeting BlueScope Steel
Feature Wall : Vogue System Ceramic tiles Classic Ceramics

Product Spec Sheet
Flooring: Marmoleum Real vinyl sheet flooring
Carpet
Ceiling tiles
composite panel cladding
Roofing: Slate Grey Colourbond sheeting
Feature Wall : Vogue System Ceramic tiles

Avondale Hights Library & Learning Centre

H2o architects Pty Ltd as Architects

Form (Twin volumes + covered way):

Twin conjoined volumes - one high for the taller and much larger Library space and the other low mostly containing cellular rooms plus foyer - define the form. The new building is surrounded by adjacent car parking and landscaping and linked to an upgraded existing gymnasium.

 

Sustainability (Low Energy):

The building was conceived as being low energy, naturally ventilated, heated and cooled, thermally efficient and utilizing appropriate materials with low or no off-gassing. The saw tooth roof form allows maximum South light with no sun penetration into the Library.

 

Contexturalism (Eclectic ethnically diverse neighbourhood):

The site is a highly public one. Opposite is a McDonald’s restaurant en route to the local shopping strip including rows of brightly coloured garages. The adjacent intersection carries high volumes of traffic. The design reflects its eclectic neighbourhood and attempts to recall atypical Anglo Saxon imagery for its mostly immigrant local residents.

 

Special qualities (change of brief during construction):

The specific building type – LIBRARY evolved in an unusual manner. The facility was originally briefed as a Community Centre with two principle components – a 200 seat flat floor Multipurpose Hall for hire by local community groups and associated staff areas, foyer, amenities and flexible, wireless classrooms. Mid way through construction the brief changed to a Community Library. The high ceilinged South lit MPR simply adapted into a reading and reference area, support spaces generally maintained the same functions and one classroom was converted to a Computer Lab.


Originality (Middle Eastern references):

Deliberate choices were made of brightly coloured Trespa panelling as the primary cladding and the feature end wall palette of ceramic tile, timber, powder coat steel, Alucobond and fritted glass to reflect the material choices and vivid colourings of the largely Middle Eastern users. We felt strongly that public acknowledgment of the built form aspirations of these cultures by Melbourne designers had been largely ignored.


Innovation (Quoting of Humphries and Arkley):

Materials and colours were chosen from examples amongst the local building stock. The buildings innovative iconography reinterprets the lurid colourings and exaggerated realities of well known Australian artists, Barry Humphries and Howard Arkley in their depictions of the ‘Oz’ suburb.

Project Credits
Aaranya Farmstay Resort
next project

Aaranya Farmstay Resort

Private Houses
Gujarat, India - Build completed in 2019
View Project