AY House

AY House

Architect
nabil gholam architects
Location
Yarzeh, Lebanon | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Richard Saad

AY House

nabil gholam architects as Architects

Sheltered behind a basalt wall, this horizontal box of a house unfolds in a processional transition from the busy outer world to the serenity of the main garden, with its views of the mountains beyond.

 

The clients’ requirements were specific, with a detailed brief. Their move from an urban apartment to a landscaped house with a garden set a challenge of creating an overlap of functioning coupled with a need for compactness and added security. The challenge was to capitalize on the benefits of the site as well as economizing on the circulation spaces, creating as few corridors as possible. The house faces a road on the south, the client’s father to the east and his brother to the west.

 

Set delicately on its base, the louver-clad upper level of the house is given over to family needs and contains a series of bedrooms, bathrooms and family spaces that cantilever over the level below. Due to the proximity of a road and to maximize the garden and several nearby structures, the cladding not only functions as a sunscreen but also as a living skin opening and closing where needed and shading from heat.

 

The initial point of entry downstairs is accessed via a gently sloping walkway from the main entrance above, which opens onto a succession of formal spaces with 4.20 meter high-ceiling organized around a broad courtyard garden. Expansive sliding windows give directly onto the patio area and when opened on both sides of the main living room, facilitate an indoor/outdoor lifestyle. It is down here that family life takes place. An open layout creates an easy flow but also discreetly funnels guests past the access to the upper level, maintaining the privacy of the family-only areas. By occupying the terraced walls of the ground floor with the louvered box set on top of them, the house paradoxically reads as a long single platonic floor volume, shielded by the tall trees around it.

 

Thick basalt stone walls with deep openings, low-e glazing and planted roofs work to stabilize the temperature inside and absorb the climate extremes, leading to an improved quality of life paired with a reduction in energy consumption. Sustainability is enhanced further through collecting the water that is filtered to be used domestically as well as for irrigation. Solar collectors are discreetly laid on the roof, providing hot water all year round, while photovoltaic cells help reduce the electrical consumption.

 

Material used :

1.    Panoramah / minimal frame windows

2.  Libel / Sliding anodized aluminum louvers with 5 different shades of anodization and sun control rolling blinds

3.  Jotun / powder coating

4.  Topakustik / Acoustic panels

5.  Other materials: Façade cladding: basalt, with 3 different finishes; Bead blasted stainless steel for handrails, windows soffit, 1st floor soffit and roof, gates and glazed doors; Travertino Navona for Ground Floor flooring and external paving; Engineered French Oak wood flooring for first floor; French Oak carpentry doors and panelling

This story is available in multiple languages
Project Credits
Structural engineer
Electro-Mechanical consultant
Product Spec Sheet

ElementBrand
Minimal frame windowspanoramah!®
Acoustic panelsTOPAKUSTIK® - NH Akustik + Design AG
Sliding anodized aluminum louvers with 5 different shades of anodization and sun control rolling blindsLibel L.L.C.
Powder coatingJotun
Product Spec Sheet
Minimal frame windows
Sliding anodized aluminum louvers with 5 different shades of anodization and sun control rolling blinds
Powder coating
by Jotun
Madraza Palace
next project

Madraza Palace

Palaces
Granada, Spain
View Project