Baramundi Headquarters

Baramundi Headquarters

Architect
HENN
Location
Augsburg, Germany | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
laurian ghinițoiu

Baramundi Headquarters

HENN as Architects

HENN’s design combines social and technical performance for the young software company baramundi. As one of the first pilot projects of Augsburg Innovation Park, the HQ helps strengthen Germany’s position as a driver of technical innovation.

photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu

The new Headquarters is a platform for connection and collaborative work. The 13,250 square-meter building contains a public canteen, flexible collaboration spaces, dedicated work areas, a gym, and rooftop terrace with views of the Alps. The spaces are organized around a dynamic interior atrium whose rotating and overlapping cut-outs create a mix of single, double, and full-height spaces. The atrium creates an energetic social core for the building, and its cascading staircase functions as an informal communication space.

photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu

baramundi HQ is an agile work environment whose flexibility is expressed in the always-changing character of its facade. The minimal glass volume is articulated with precision strip steel and elegant reveals, while the semi-automated curtain system offers a playful, yet highly-functional sun-shading system. The system combines low-tech curtains with a high-tech, automated track system. The curtains follow the sun’s path and provide variable degrees of shading for workspaces and lounges.

photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu

The curtains create a diaphanous interiority, rather than sealing the building off, their gentle movements and seemingly-random patterns create a direct connection to the natural rhythms of the outside world. In contrast to the sleek, minimal facade the interior is made of raw, exposed, and natural materials. Exposed concrete, unfinished anodized surface, and visible metal sheets. Workspaces utilize natural colors and materials such as wood and fabric. All the surfaces facing towards the atrium are clad in white acoustic coating that dampens sound and amplifies natural, diffused light. Bronze-colored curtains serve as flexible interior partitions to create easily adaptable spaces.

photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu

The headquarter’s concrete slabs are thermally activated, and use radiant heating to maintain a 21 degree temperature throughout the year, acting as a thermal buffer during the summer and winter. The exposed concrete is inlaid with layered acoustic panels, the perforated metal layer allows for thermal conduction, while the foam layer absorbs sound.

photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu

baramundi Headquarters is a notable addition to HENN’s portfolio of iconic company headquarters including Osram HQ (Munich, 1963), Zalando Campus (Berlin, 2018). Continental HQ (Hannover, 2022) and Google Office (Berlin, 2023).

Team:
Client: Wittenstein Immobilien GmbH
Consultants: Sailer Stepan und Partner (Structural engineering), iPb – Ingenieurbüro Planung Blei (Facade planning), PMI (Acoustical engineering), IB Hausladen (Energy consulting and planning), Nowak.Müller Landschaftsarchitekten (Landscape), Geisel (Kitchen planning)

Partner in Charge: Patrick Bröll, Joachim Grund
Project Director: Peter Bäuml, Thomas Polster
Team: Alexandra Berger, Michael Reininger, Florian Kornberger, Kathrin Schmidt, Kathrin Stamm, Handan Yalki Toyhan, Quirin Mühlbauer, Deborah Klajmic, Katrin Jacobs, Tanja Dietsch, Fredrik Werner

photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu
photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu
photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu
photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu
photo_credit laurian ghinițoiu
laurian ghinițoiu
Caption
Caption
Caption

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture
27 Nov 2022 News
Californian hills, creek and nature inform the design of Suspension House by Fougeron Architecture

Suspended between two California hills, the Suspension House by Fougeron Architecture involves the r... More

A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style
27 Nov 2022 News
A-nrd Studio combines coastal aesthetics with a hint of Art Deco style

A-nrd studio, based in London, designed a breezy Australian beach-inspired interior for Milk Beach S... More

Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building
27 Nov 2022 News
Meridian 105 Architecture transform an 1890s masonry firehouse into a mixed-use building

Meridian 105 Architecture unveil the adaptive reuse of a circa 1890s firehouse in the LoHi neighbour... More

Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house
27 Nov 2022 News
Studio Ardete creates a unique juxtaposition of brick and concrete volumes in this Panchkula house

Situated in a modest residential area of Panchkula, Haryana, the brick house designed by Studio Arde... More

10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors
27 Nov 2022 Specification
10 contemporary washbasins displaying stunning volumes in hotel interiors

No matter the project typology, washrooms or bathrooms are intimate spaces. In current times, the fu... More

Top 10 office side tables
24 Nov 2022 Specification
Top 10 office side tables

Successful office side tables are versatile and functional to meet the many demands of working space... More

House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric
23 Nov 2022 News
House on the Vineyard by arcari cimini architettura reinforces a historical identity while modernizing the existing built fabric

In a small historical centre next to a micro-urban vineyard in Frisa, Italy, this house and its anci... More

Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume
23 Nov 2022 News
Ogindan Dandan House by SML accommodates multi-generational living within a dynamic brick volume

In a quiet residential area of Seochon, Seoul, the Ogindan Dandan House by SML sits at the edge of a... More