BARETTI

BARETTI

Architect
Fabio Fantolino
Location
Turin, Italy
Project Year
2011
Category
Restaurants

BARETTI

Fabio Fantolino as Architects

A happy marriage between past and present is the one to which you are invited to participate entering the brewery restaurant pizzeria "Bottega Baretti." The historicity and the naturalness of the brickwork treated blend well with the references to the frames of the nineteenth century, all embellished with ultramodern lighting and technologically current made of LED and spotlights cannon. In addition, the shelf crude, cement floated and the fixtures with the its dark originals are combined in a new and elegant wood paneling reminiscent of the workshops Brewers nineteenth century where the beer is born. Between pillars "lines" closed by frames that increase the historical reference to the nineteenth century, the various rooms are made unique by the lighting, designed to create an atmosphere and a three-dimensionality of the bricks very special and attractive for customers that are perfect for any occasion. Located in the San Salvario, the Bottega Baretti was designated from the outset as trendy restaurant in the area. The initial idea was to design a location strongly marked by the context in which it arises and, in particular, from a neighborhood in which recent years has undergone considerable change. The old workshop production remain in the floor boards at the entrance, the large wooden doors and windows, masonry and brick vault to view perfectly preserved. The focus is on the contrast between the rough brick walls and elegant wainscoting dark wood that create a play of light and form, in harmony with the pillars plastered in ashlar cladding of the main buildings of the district. The local services, always in ashlar, invades the room as if to emphasize its presence. The clean lines and simple furniture and the floor in concrete collide with the warm colors of brick making bronze family atmosphere. The counters' 800 style in wood and iron have been studied in detail, starting with the decorations of frames back-lit with LED until the sill. In the back room, the ceiling with stylish frames, taken from the ancient decorative styles, turn-up on the wall and creates an effect of totality of space. The latter arises in stark contrast with the strict volume in front of drywall, attached to ceiling, black and rigorous.The protagonists of the scene are the different types of lighting that builds on the LED for switch to smart appliances and get the headlights suspended industrial, play harmoniously with each other, making the atmosphere pleasant and always different.

Share or Add BARETTI to your Collections
Project Credits
Courtyard City Hall
next project

Courtyard City Hall

Townscapes
plac Kolegiacki 17, 61-841 Poznań, Poland - Build completed in 2016
View Project