Beaty Biodiversity Center and Aquatic Ecosystems Research Laboratory

Beaty Biodiversity Center and Aquatic Ecosystems Research Laboratory

Architect
Patkau Architects
Location
Vancouver, Canada
Category
Laboratories

Research Facilities
James Dow

Beaty Biodiversity Center and Aquatic Ecosystems Research Laboratory

Patkau Architects as Architects

The Beaty Biodiversity Centre and the Aquatic Ecosystems Research Laboratory are located on Main Mall, the central north/south spine of the University of British Columbia. Together they form a complex of related environmental science functions; a new campus precinct organized around a generous exterior courtyard space which is bisected by new cross-campus pedestrian and bicycle connections.


The Beaty Biodiversity Centre comprises a natural history museum, a large natural history collection, research laboratories and offices with related meeting and support spaces. This 11,500 square meter facility is organized around three sides of the courtyard space, with the Beaty Biodiversity Museum occupying the west side along Main Mall. The principal exhibition space of the museum is a glass “lantern” within which an enormous skeleton of a Blue Whale is displayed creating a public face for the complex towards the Mall. The extensive natural history collections, located beneath the central courtyard, are accessible directly from this exhibition space. Research laboratories and offices occupy the remaining south and east sides of the project. The laboratories are organized in a regular manner along the east outer edge of the project while the offices and meeting spaces are organized more casually around the courtyard to foster a sense of academic community. An open stair, located on the courtyard edge of the office and meeting spaces threads through the project to vertically interconnect informal social spaces.


The Aquatic Ecosystems Research Laboratory is located on the northern side of the courtyard. This 5,150 square meter building consolidates interdisciplinary research groups around an atrium that interconnects the four floors of the building. Social spaces are located adjacent to this atrium to reinforce a sense of academic community and to encourage serendipitous interaction between faculty, students and the various research units. Faculty offices, loft spaces / digital laboratories for the student community and a variety of meeting spaces are located on the upper floors, while the large public rooms are located on the ground floor where they participate in the urban life of the campus.


The atrium plays a key role in the sustainable design strategies employed in the Aquatic Ecosystems Research Laboratory. Glazed at the top to bring day-light deep into the interior it combines with generous glazing on the north side of the building and photo sensor controls to minimize dependency on artificial lighting. The atrium also acts as a natural ventilation stack that pulls air into the building, eliminating the need for a conventional mechanical ventilation system. On summer nights the building is naturally ventilated to cool the concrete structure, which acts as a radiant cooling surface during the day, eliminating the need for air conditioning for the three upper floors. The Aquatic Ecosystems Research Laboratory is certified LEED Gold.

Project Credits
Cleveland Rooftop
next project

Cleveland Rooftop

Private Houses
Redfern, Australia - Build completed in 2016
View Project