Bermondsey Community Nursery

Bermondsey Community Nursery

Architect
Nicholas Kirk Architects
Location
London, United Kingdom
Project Year
2019
Category
Nurseries
Agnese Sanvito

Bermondsey Community Nursery

Nicholas Kirk Architects as Architects

Bermondsey Community Nursery has been transformed into a light, bright learning space for pre school children in the heart of Shad Thames. The brief was to completely overhaul the nursery accommodation and increase the number of childcare places for local families.

 

The completed project relocates the office and staff accommodation into a new extension to create 10 additional child spaces in the main nursery. These spaces are grouped around a maple tree to provide a picturesque and calming focal point in an otherwise busy urban environment.

 

The bathroom, nursery and external areas have received significant upgrades including new lighting, joinery and play facilities. Encouraged by the trustees, the nursery management have adopted new operational procedures to minimise the storage of hard data and increase the usability of the space. The nursery now feels spacious, calm and welcoming; attributes derived from the specification of high quality materials and a colour palette chosen to reduce ‘visual clutter’.

 

What building methods were used?

Traditional construction techniques / joinery / timber frame

 

What are the sustainability features?

The project is predominantly made from renewable materials (timber). The services (lighting / heating) were all upgraded to greatly decrease energy output.

 

How is the project unique?

The project is located on the ground floor of an office block. The project is unique through the combination of different stakeholders and users in and around the building each day.

 

What was the brief?

To reconfigure and refurbish an existing nursery, to provide an additional 10 child spaces.

 

Who are the clients and what's interesting about them?

The trustees of the nursery / management staff and improtantly the children! Children are pretty interesting as they have amazing ideas about how space can be used.

 

What were the key challenges?

To work with a large number of stakeholders and find creative design solutions for extended the nursery accommodation.

 

What were the solutions?

We explored many options for reconfiguring the nursery and providing additional internal area. This culminated in providing an office extension in the garden of the nursery. No mean feat considering its location in a central London Conservation Area.

 

Material Used:

Birch Ply, Rubber Floorin, Artficial Grass, Sedum, Cedar

Share or Add Bermondsey Community Nursery to your Collections
Project Credits
Mons International Congress Xperience (MICX)
next project

Mons International Congress Xperience (MICX)

Auditoriums
Mons, Belgium - Build completed in 2015
View Project